Udruženje Srbije za celijakiju i kompanija "Centroproizvod" organizovaće danas, od 11 do 14 sati na Zemunskom keju, preko puta hotela Venecija, manifestaciju povodom obeležavanja Svetskog dana obolelih od celijakije.
Tokom manifestacije, osobe sa intolerancijom na gluten moći će da se konsultuju sa lekarima, dijetetičarima i ostalim stručnjacima o tome kako najlakše da se suoče sa ovim oboljenjem, kao i da se upoznaju sa proizvodima kompanije "Centroproizvod" namenjenim osobama sa intolerancijom na gluten.
"Centroproizvod", prvi i jedini proizvođač bezglutenske hrane u Srbiji, u okviru svog širokog asortimana nudi 11 proizvoda bez glutena koje preporučuje Udruženje Srbije za celijakiju.
Celijakija ili glutenska enteropatija je doživotno, autoimuno i sistemsko oboljenje čiji je uzrok unošenje glutena, odnosno belančevina pšenice, ječma, raži i zobi u organizam.
Posledice su teška oštećenja ne samo probavnih, već i drugih organa i ukoliko se to oboljenje ne prepozna na vreme, ugrožava se život obolelog.
Na manifestaciji će biti predstavljen prvi broj časopisa Udruženja za borbu protiv celijakije koji sadrži stručne članke vezane za oboljenje, sprovođenje bezglutenske dijete, proizvodnju bezglutenskih namirnica i iskustva obolelih.
Procenjuje se da u Srbiji ima oko 70.000 ljudi obolelih od celijakije.
Celijakija se pojavljuje kod ljudi koji su genetski skloni ovom oboljenju, ali može se javiti kao posledica infekcija ili stresa.
Jedina efikasna terapija sastoji se od kompletnog suzdržavanja od namirnica koje sadrže gluten.
U najvećem broju proizvoda u Srbiji u deklaraciji nije naznačeno da sadrže gluten, čime se oboleli dovode u opasnost da zbog nepridržavanja dijete dolazi do pogoršanja njihove bolesti što može dovesti do teških posledica po zdravlje kao što su anemija, karcinom, oboljenje štitne žlezde, dijabetes, kožne, nervne bolesti.
Obolelima od celijakije dozvoljeno je da jedu voće, povrće i meso, dok su im namirnice poput hleba, peciva, keksa i kolača, makarona i rezanaca strogo zabranjene i mogu da ih koriste samo pod uslovom da su napravljene od brašna bez glutena.
Međutim, takvi proizvodi su na našem tržištu retki i prilično skupi, ali je veliko olakšanje što pacijenti oboleli od celijakije mesečno dobijaju po pet kilograma brašna bez glutena koje se nalazi na listi pozitivnih lekova.
(Tanjug)
Tokom manifestacije, osobe sa intolerancijom na gluten moći će da se konsultuju sa lekarima, dijetetičarima i ostalim stručnjacima o tome kako najlakše da se suoče sa ovim oboljenjem, kao i da se upoznaju sa proizvodima kompanije "Centroproizvod" namenjenim osobama sa intolerancijom na gluten.
"Centroproizvod", prvi i jedini proizvođač bezglutenske hrane u Srbiji, u okviru svog širokog asortimana nudi 11 proizvoda bez glutena koje preporučuje Udruženje Srbije za celijakiju.
Celijakija ili glutenska enteropatija je doživotno, autoimuno i sistemsko oboljenje čiji je uzrok unošenje glutena, odnosno belančevina pšenice, ječma, raži i zobi u organizam.
Posledice su teška oštećenja ne samo probavnih, već i drugih organa i ukoliko se to oboljenje ne prepozna na vreme, ugrožava se život obolelog.
Na manifestaciji će biti predstavljen prvi broj časopisa Udruženja za borbu protiv celijakije koji sadrži stručne članke vezane za oboljenje, sprovođenje bezglutenske dijete, proizvodnju bezglutenskih namirnica i iskustva obolelih.
Procenjuje se da u Srbiji ima oko 70.000 ljudi obolelih od celijakije.
Celijakija se pojavljuje kod ljudi koji su genetski skloni ovom oboljenju, ali može se javiti kao posledica infekcija ili stresa.
Jedina efikasna terapija sastoji se od kompletnog suzdržavanja od namirnica koje sadrže gluten.
U najvećem broju proizvoda u Srbiji u deklaraciji nije naznačeno da sadrže gluten, čime se oboleli dovode u opasnost da zbog nepridržavanja dijete dolazi do pogoršanja njihove bolesti što može dovesti do teških posledica po zdravlje kao što su anemija, karcinom, oboljenje štitne žlezde, dijabetes, kožne, nervne bolesti.
Obolelima od celijakije dozvoljeno je da jedu voće, povrće i meso, dok su im namirnice poput hleba, peciva, keksa i kolača, makarona i rezanaca strogo zabranjene i mogu da ih koriste samo pod uslovom da su napravljene od brašna bez glutena.
Međutim, takvi proizvodi su na našem tržištu retki i prilično skupi, ali je veliko olakšanje što pacijenti oboleli od celijakije mesečno dobijaju po pet kilograma brašna bez glutena koje se nalazi na listi pozitivnih lekova.
(Tanjug)
Uroš Blažić pretučen u zatvoru u Smederevu: Ubica iz Mladenovca stupio u štrajk glađu
Crvena zvezda bez petorice u Evroligi: Sferopulos progovorio o problemima, ima 11 igrača na raspolaganju
"Reći ću vam sada kakav je čovek Nikola Mirotić": Burna konferencija Mesine, progovorio posle 6 godina ćutanja
U mrežastim čarapama i miniću: Voditeljka na koncertu Jelene Rozge, prva došla i pokazala izvajane noge
Partizan traži da KSS ukine novo pravilo! "Protivno je propisima, Savez nije ovlašćen za to"