Slušaj vest

Trovanje hranom, koje je pogodilo Evu i njenog partnera nakon što su pojeli sladoled iz automata, poremetilo je planove cele grupe. Stručnjaci su jasni - bakterije mogu lako da pokvare odmor leti, a osnovne higijenske greške mogu da se završe veoma loše.

"Nikada nisam mislila da manje trovanje hranom može tako loše da uništi odmor, ali sada znam da je moguće. Desilo se u Bugarskoj. Dok smo šetali po letovalištu, odlučili smo da kupimo sladoled. Bila sam sa grupom od šest prijatelja, ali samo nas dvoje smo ga pojeli. Bio je to popularni sladoled iz automata, uvijen poput spirale. Pojeli smo ga i imao je sasvim normalan ukus", kaže Eva.

Nekoliko sati kasnije, Eva i njen dečko počeli su da pate od čudnih bolova u stomaku i sve češćih odlazaka u toalet. Kada se, posle nekoliko sati, situacija nije smirila, već se, zapravo, pogoršala, znali su da je "taj prokleti sladoled definitivno kriv". Dva dana praktično nisu mogli da napuste svoj stan. Razlog? Salmonela.

"Pili smo čaj, jeli skoro ništa, a svaki obrok je samo povećavao patnju. Posle dva dana, osećali smo se bolje i pošto smo čeznuli za odmorom, vratili smo se putovanju i razgledanju. Bili smo malo slabiji, ali ne dovoljno da odustanemo od aktivnosti na odmoru. Na odmoru je postojao jedan uslov - toalet je uvek morao da bude u blizini. Do danas se smejemo što nismo ništa istraživali u Bugarskoj tako dobro kao javne toalete", kaže Eva za Medonet.

Prodavac kukuruza na plaži
Foto: Shutterstock/Maarten Zeehandelaar

Osnovna pravila, poput pranja ruku pre jela, nakon korišćenja toaleta ili nakon kontakta sa životinjama ili površinama na javnim mestima, ključna su za izbegavanje stvari poput trovanja hranom. Takođe je važno da izbegavate mesta koja izazivaju sumnje, navode brojni stručnjaci.

Ukoliko ugostiteljski objekat deluje zapušteno, prljavo, a higijenski standardi osoblja su nepouzdani, najbolje je da ga ne koristite. Trovanje hranom je, nažalost, često sastavni deo letnjih odmora.

Leti ima više svežeg voća. Pranje voća i ruku je neophodno, ali nakon pandemije, mnogi ljudi su zaboravili da to urade. Moramo da se podsetimo - peremo ruke nakon povratka kući, pre jela, nakon korišćenja toaleta - i to se odnosi na sve, od najmlađih do starijih.

Neoprano voće i prljave ruke prenose crevne viruse, što može da dovede do visoke temperature, dijareje, povraćanja, a u ekstremnim slučajevima i hospitalizacije. Svetska zdravstvena organizacija u okviru kampanje "Pet koraka ka bezbednijoj hrani" razvila je principe koje je potrebno primeniti:

  1. Održavanje čistoće - posebno u kuhinji i prilikom pripreme obroka.
  2. Odvajanje sirove i kuvane hrane kako bi se sprečila unakrsna kontaminacija.
  3. Temeljno kuvanje - posebno mesa, ribe i jaja.
  4. Održavanje odgovarajuće temperature.
  5. Korišćenje bezbedne vode i sirovina - npr. pranje povrća i voća pre konzumiranja.

Na primer, ako je proizvod čuvan u frižideru, treba ga upotrebiti nakon što je izvađen. Ne treba ga ostavljati na pultu nekoliko sati, a zatim staviti u frižider. Takođe, odmrznutu hranu ne treba ponovo zamrzavati. Iako ovo može da izgleda očigledno, u praksi se takve greške i dalje dešavaju.

BONUS VIDEO:

02:53
SA OVOM NAMIRNICOM NIKAKO NE PRETERUJTE! Srbi je svakodnevno konzumiraju, a nisu ni svesni kakvo TROVANJE može izazvati Izvor: Kurir televizija