Ona je kazala da se korišćenjem zdravstveno ispravnih i kvalitetnih namirnica obezbeđuje ne samo potreban energetski unos za svakodnevne aktivnosti, već i štiti zdravlje.

"Zagađenom hranom se prenose mnoge bolesti. Osobe zaražene mikroorganizmima iz hrane mogu proći bez simptoma, imati samo blag crevni poremećaj, ali isto tako mogu doći u stanje teške dehidracije i poremećaja opšteg zdravstvenog stanja", kazala je dr Palibrk, navodi se u saopštenju Gradskog zavoda.

Ona je podsetila da se iz jedne bakterije može za sedam sati razviti više od dva miliona bakterija pa prilikom kupovine treba voditi računa o izgledu, roku upotrebe, adekvatnom čuvanju namirnica.

Lakokvarljive proizvode trebalo bi kupovati samo u radnjama gde se oni čuvaju u rashladnim uređajima, a važno je proveriti datum proizvodnje i rok upotrebe.

Mlečne proizvode, kao i živinsko meso trebalo bi kupovati na mlečnim pijacama koje imaju rashladne uređaje, a nikako na tezgama.

Važno je i obratiti pažnju i na izgled, boju mesa, miris i slično. Tokom letnjih, visokih temperature trebalo bi detaljnije prati voće i salatu, kao i obratiti pažnju na čistoću posuđa, pribora, radnih površina, ali i da se hrana, posebno meso i jaja dobro termički obrade prilikom kuvanja.

Kada je u pitanju čuvanje hrane u frižideru, kuvana hrana se u njemu može čuvati najduže pet dana, a ako neko želi duže da je čuva, neophodno je da se ona zamrzne odmah nakon rashlađivanja.

Otvoreni sok i mleko moraju se čuvati u frižideru, a sirova hrana u rashladnom uređaju uvek bi trebalo da se drži ispod kuvane.

Stručnjaci savetuju da treba voditi računa o higijeni, odnosno češćem pranju ruku, kao i da se ne pripremaju kremovi, sladoledi, majonez od nekuvanih jaja.

U letnjem periodu preporučuje se korišćenje što više voća i povrća i ribe, a najvažnije je unositi dosta tečnosti (čorbe, supe, voćne sokove, čajeve).

(Tanjug)