Pojedini stručnjaci otvoreno priznaju da im se "diže kosa na glavi" na spomen organske hrane, uz objašnjenje da je sva hrana u Srbiji uzgajana organski, a da je ova zapravo biološki visiko vredna hrana, za čiju proizvodnju je smanjena upotreba veštačkih đubriva.
Drugi pak ističu da je u uobičajenoj poljoprivrednoj proizvodnji previše jtoksina u vidu pesticida i raznih metala, koji utiču povoljno na trajnost namirnice, ali svakako nepovoljno na sveukupno zdravlje, a neki od njih povećavaju rizik od raznih bolesti - nervnih oboljenja, kancera...
"Zbog koncentracije suve materije kilogram jednog organskog proizvoda težinski vredi koliko kilogram i 300 grama običnog povrća ili voća. Na primer, organsko voće i povrće sadrži oko 73 odsto više gvožđa, nego konvencionalno, zatim 63 odsto više kalijuma i 125 odsto više kalcijuma. Ne sadrži ostatke pesticida, herbicida, teških metala koji se itekako mogu naći u konvencionalno uzgajane hrane", objasnio je predsednik fonda Organska Srbija Branko Čičić.
Iako je prema nekim istraživanjima, koja istina nisu uključila uticaj pesticida, hranljivost vrlo mala u odnosu na konvencionalne namirnice, u Srbiji organsku hranu uglavnom konzumiraju pobornici zdravog života, bolesni ljudi, trudnice i deca.
Malo je onih mogu da izdvoje veću sumu novca, imajući u vidu da je organska hrana znatno skuplja. Tako je kilogram karfiola ili brokolija 400, kajsija, mladog krompira ili paradajiza 250, a pakovanje špargle 200 dinara.
Drugi pak ističu da je u uobičajenoj poljoprivrednoj proizvodnji previše jtoksina u vidu pesticida i raznih metala, koji utiču povoljno na trajnost namirnice, ali svakako nepovoljno na sveukupno zdravlje, a neki od njih povećavaju rizik od raznih bolesti - nervnih oboljenja, kancera...
"Zbog koncentracije suve materije kilogram jednog organskog proizvoda težinski vredi koliko kilogram i 300 grama običnog povrća ili voća. Na primer, organsko voće i povrće sadrži oko 73 odsto više gvožđa, nego konvencionalno, zatim 63 odsto više kalijuma i 125 odsto više kalcijuma. Ne sadrži ostatke pesticida, herbicida, teških metala koji se itekako mogu naći u konvencionalno uzgajane hrane", objasnio je predsednik fonda Organska Srbija Branko Čičić.
Iako je prema nekim istraživanjima, koja istina nisu uključila uticaj pesticida, hranljivost vrlo mala u odnosu na konvencionalne namirnice, u Srbiji organsku hranu uglavnom konzumiraju pobornici zdravog života, bolesni ljudi, trudnice i deca.
Malo je onih mogu da izdvoje veću sumu novca, imajući u vidu da je organska hrana znatno skuplja. Tako je kilogram karfiola ili brokolija 400, kajsija, mladog krompira ili paradajiza 250, a pakovanje špargle 200 dinara.
Anketa
Šta vi mislite o organskoj hrani?
Ova anketa je završena.
Glasalo je 335 korisnika
Glasalo je 335 korisnika
(MONDO)
Partizan izgubio u Istanbulu, crno-beli na 2-5: Fenerbahče ostavio crno-bele bez šansi
Teodosić promašio pobedu u Pioniru: Zvezda imala "+14" pa ispustila šampiona Evrope
Završena akcija spašavanja u Novom Sadu - 14 poginulih, troje povređenih, obratio se i Vučić
"Da se rekonstruisala nadstrešnica, ovo se ne bi desilo": Vesić najavio da će utvrditi ko je stavljao pečate i potpise
Crvena zvezda i Partizan izvan plej-of zone: Ovako izgleda tabela Evrolige posle sedam kola