Došlo je vreme za čišćenje organizma od previše masne i slatke hrane i alkohola. Rešenje je u svežim sokovima od voća i povrća.
Za pripremu sokova od povrća dobro je imati kvalitetan sokovnik, ali povrće i voće možete naseckati i "superseckom" i procediti kroz gazu. Te sokove možete mešati s jogurtom, a "supernapitak" ćete dobiti ako soku od povrća dodate kašiku ulja od semenki lana bogatog omega-3 masnim kiselinama, piše "Press".
Za početak probajte mešavinu od 750 ml soka od krastavaca i 250 ml limunovog soka.
Protiv mamurluka popijte, čim se probudite, veliku čašu soka od grožđa, pomorandže ili paradajza. Voćni sok sadrži prost šećer, fruktozu, koji ubrzava metabolizam i tako pomaže da brže dođete sebi.
Mešavina protiv prehlade - osim limunade s medom, protiv prehlade isprobajte mešavinu od četiri paradajza, pola krastavca, pola zelene paprike, čena belog luka i dve stabljike celera.
Crveni grejpfrut izuzetno je efikasan u snižavanju nivoa lošeg holesterola i triglicerida. Ipak, grejpfrut ne bi trebalo da kombinujete s nekim lekovima, zato prvo proverite s lekarom.
Borovnica je izuzetno bogata antioksidansima koji štite od bolesti. Jača vid i preporučuje se ljudima koji loše vide u mraku.
Limunada je odlična kada ste na dijeti - iscedite limun u 300 ml vode, dodajte prstohvat cimeta, prstohvat ljute papričice i kašičicu meda.
Sok od jabuke odličan je za varenje, bolju koncentraciju i pamćenje. Najefikasniji je sveže pripremljen.
Celer su još stari Rimljani koristili za jačanje potencije. Naročito se preporučuje ljudima koji jedu mnogo slatke i skrobne hrane, kao i pušačima.
Sok od cvekle odličan je za stvaranje krvnih ćelija i čišćenje jetre. Već pola sata posle ispijanja soka od cvekle, povišeni pritisak će se sniziti.
Paradajz sadrži antioksidans likopen koji usporava starenje, štiti od ultraljubičastih zraka i preventivno deluje protiv raka.
Mladi izdanci pšenice (koja ne sme biti hemijski obrađena) odlični su za čišćenje i jačanje organizma.
Antistres napitak dobićete kada u sokovniku iscedite dva lista kupusa, šaku peršuna, list celera, šargarepu, pola crvene paprike, paradajz i cvet brokolija.
Probajte i ovaj detoks-koktel: 2-3 šargarepe, pola krastavca i pola cvekle. Ovaj sok je izvrstan za ljude koji jedu previše mesa i masne hrane.
Sok od crvenog grejpfruta i dve jabuke dobro je popiti ujutro pre doručka.
Takozvani "zimski koktel" pravi se od dva čena belog luka, šest šargarepa, dve kriške korena celera i šake peršuna.
Da ublažite glad popijte sok od zrele banane, pomorandže i pola limete, sa 80 ml negazirane vode.
Ako vam treba energija napravite sok od šest šargarepa, pola cvekle i šake peršuna. Ovo je idealan napitak za dane s pojačanom aktivnošću.
A evo kako se pravi "Popajev napitak": iscedite šaku spanaća, dve pomorandže, jabuku i 125 ml vode.
(MONDO)