U studiji sprovedenoj u Americi učestvovalo je 1.000 ispitanika, a naučnici su analizirali njihove navike u ishrani, unos kalorija i indeks telesne mase.

Uvtrđeno je da su osobe koje jedu čokoladu nekoliko puta nedeljno "tanje u struku" od onih koji ovu poslasticu jedu povremeno, preneo je BBC.

Iako je čokolada puna kalorija, ona sadrži i materije koje podstiču gubitak telesne mase, a ne samo stvaranje masnih naslaga, navode naučnici. Oni su zaključili da je važno koliko se često čokolada jede, a ne u kojoj količini.

Ovi podaci samo ukazuju na vezu između konzumiranja čokolade i manje telesne mase, a ne predstavljaju dokaz da jedan faktor izaziva drugi.

"Ono što smo otkrili sugeriše da je sastav kalorija, a ne samo njihov broj, važan za određivanje krajnjeg uticaja na težinu", izjavila je vođa istraživanja, doktor Betaris Golomb sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu.

Druga istraživanja pokazala su da konzumiranje čokolade može da bude dobro za zdravlje srca. Čokolada, a naročito tamna čokolada, sadrži antioksidante koji pomažu u oslobađanju slobodnih radikala - nestabilnih hemikalija koje mogu da oštete naše ćelije.

(Srna)