Međunarodna asocijacija proizvođača zaslađivača (ISA) ukazuje da uz balansiranu ishranu i redovnu fizičku aktivnost, zaslađivačima se reguliše ne samo unos kalorija već oni mogu da pomognu i u kontroli telesne težine.

U Francuskoj dva od tri lekara opšte prakse preporučuju upotrebu zaslađivača, posebno u onim situacijama kada žele da pomognu pacijentima da ograniče unos šećera i kalorija u svoj organizam.

Preko 200 istraživanja koja su sprovele međunarodne zdravstvene institucije ukazuju na to da zaslađivači nisu rizični po zdravlje ako se koriste u skladu sa prihvatljivim dnevnim unosom, piše na sajtu Dijabetološkog saveza Srbije.

Preporučen dnevni unos zaslađivača iznosi 40 miligrama po kilogramu telesne težine osobe i ta količina je data u cilju predostrožnosti, a ne kao granica posle koje zaslađivač postaje toksičan.

Prema mišljenju profesora Fantina, za osobe koje vole ukus šećera, a žele da izbegnu gojenje, konzumiranje lajt hrane i bezalkoholnih napitaka predstavlja dobru alternativu.

"Zamena napitaka i hrane koji su bogati šećerom proizvodima koji sadrže zaslađivače može da dovede do smanjenja unosa kalorija i do deset odsto", kaže Fantina.

On dodaje da prednosti od konzumiranja proizvoda koji sadrže zaslađivače u regulisanju telesne težine mogu imati i osobe bolesne od dijabetesa.

(Tanjug)