Ulje avokada usporava pojavu znakova starenja podstičući metabolizam kolagena, a visoki sadržaj vitamina E pomaže u neutralizovanju slobodnih radikala.

Avokado pomaže uništavanje opasnih molekula u organizmu i tako usporava starenje i štiti nas od bolesti srca i raka.

Više vrsta povrća i voća, poput šargarepe, jabuke ili paradajza, bogate su hemijskim antioksidantima koji mogu da pokupe slobodne radikale iz organizma, ali ne mogu da pronađu put do mitohondrija, ćelijskih organela u kojima se hrana koju pojedemo pretvara u energiju.

Avokado tu stupa na scenu i staje na put slobodnim radikalima koji oštećuju mitohondriju, piše "Dejli mejl" (Daily Mail).

Slobodni radikali su nestabilni molekuli kiseonika koji ubrzavaju starenje i izazivaju brojne bolesti.
Antioksidanti iz organizma trebalo bi da zaustave oštećenja koje čine slobodni radikali, ali telo ne može samo da proizvede dovoljno antioksidanata i mora da ih nadoknadi vitaminima.

Istraživači su otkrili da ulje avokada pomaže ćelijama da prežive "napad" slobodnih radikala.

Ulje avokada ima sličan sastav kao maslinovo ulje, koje je povezano sa niskim brojem hroničnih bolesnika u mediteranskim zemljama, gde je ishrana bazirana upravo na "zdravim" uljima.

Ranija istraživanja sprovedena u Meksiku, najvećem uzgajivaču avokada, pokazala su da ovo voće pravilnom upotrebom reguliše nivo holesterola u krvi i šećera.

(MONDO)