Ishrana bogata raznovrsnim voćem i povrćem smanjuje rizik od razvijanja dijabetesa dva.
Osobe koje jedu dosta voća i povrća mogle bi da budu pod nešto manjim rizikom obolevanja od dijabetesa tipa 2, nego one koje konzumiraju male količine tih namirnica, utvrdio je tim britanskih stručnjaka s Instituta za metaboličku nauku u Kembridžu.
Rizik od dijabetesa takođe je manji kod onih koji jedu raznovrsnije voće i povrće (bez obzira na količinu), nego kod osoba čija je ishrana u ovom segmentu monotona, prenela je novinska agencija Rojters.
Studijom su bile obuhvaćene 3.704 osobe, starosti od 40 do 79 godina, od kojih su 653 obolele od dijabetesa 2 tokom 11 godina.
Među trećinom ispitanika koji su konzumirali najviše voća i povrća (oko šest porcija dnevno), od šećerne bolesti je tokom 11 godina obolelo 16 odsto, a među onima koji su konzumirali najmanje (oko dve porcije) oboleo je 21 odsto ispitanika.
Pod porcijom se podrazumeva pola šolje kuvanog povrća ili sveža voćka srednje veličine.
Raznovrsnost unosa voća i povrća možda ima još veću zaštitnu ulogu nego količina, utvrdio je kembridžski tim.
Naime, ispitanici koji su nedeljno konzumirali najmanje 16 vrsta voća i povrća su bili pod čak 40 odsto manjim rizikom da obole od dijabetesa 2, od onih koji su jeli samo osam vrsta voća i povrća.
To se objašnjava činjenicom da se sa raznovrsnošću unosa voća i povrća obezbeđuje širok spektar hranljivih materija - ne samo vitamina i minerala, nego i biljnih vlakana i materija pod nazivom fitohemikalije.
Za fitohemikalije se veruje da štite ćelije od oštećenja koja mogu da dovedu do razvoja hronične bolesti.
(Tanjug)
Rizik od dijabetesa takođe je manji kod onih koji jedu raznovrsnije voće i povrće (bez obzira na količinu), nego kod osoba čija je ishrana u ovom segmentu monotona, prenela je novinska agencija Rojters.
Studijom su bile obuhvaćene 3.704 osobe, starosti od 40 do 79 godina, od kojih su 653 obolele od dijabetesa 2 tokom 11 godina.
Među trećinom ispitanika koji su konzumirali najviše voća i povrća (oko šest porcija dnevno), od šećerne bolesti je tokom 11 godina obolelo 16 odsto, a među onima koji su konzumirali najmanje (oko dve porcije) oboleo je 21 odsto ispitanika.
Pod porcijom se podrazumeva pola šolje kuvanog povrća ili sveža voćka srednje veličine.
Raznovrsnost unosa voća i povrća možda ima još veću zaštitnu ulogu nego količina, utvrdio je kembridžski tim.
Naime, ispitanici koji su nedeljno konzumirali najmanje 16 vrsta voća i povrća su bili pod čak 40 odsto manjim rizikom da obole od dijabetesa 2, od onih koji su jeli samo osam vrsta voća i povrća.
To se objašnjava činjenicom da se sa raznovrsnošću unosa voća i povrća obezbeđuje širok spektar hranljivih materija - ne samo vitamina i minerala, nego i biljnih vlakana i materija pod nazivom fitohemikalije.
Za fitohemikalije se veruje da štite ćelije od oštećenja koja mogu da dovedu do razvoja hronične bolesti.
(Tanjug)