Oni su proučili rezultate više od 200 studija sadržaja i prednosti po zdravlje koju daju organska i neorganska hrana.
Generalno gledano u smislu hranljivosti razlike nema, iako je kod organske hrane šansa da se u namirnicama nađu pesticidi manja za 30 odsto.
Kritičari kažu da ovo istraživanje još nije završeno i smatraju da su potrebne dodatne studije.
Istraživanje, koje je objavljeno u "Analima interne medicine", uporedilo je 17 studija u kojima se navode razlike među ljudima koji jedu organsku hranu i onima koji je ne jedu i 223 studije u kojima se porede nivou hranljivih materija, bakterija, gljivica ili pesticida u različitoj hrani - uključujući voće, povrće, žitarice, meso, mleko i jaja.
Nijedno od istraživanja koje se tiče ljudi nije trajalo duže od dve godine, pa je nemoguće doneti zaključke u vezi sa dugoročnim efektima na zdravlje.
Voće i povrće sadrže slične količine vitamina, a mleko istu količinu proteina i masnoće, iako prema nekim drugim studijama organsko mleko sadrži više omega-3 masnih kiselina.
Organska hrana ne sadrži više nitrogena, ali istraživači kažu da je to verovatno zbog razlika u upotrebi đubriva i zrelosti pri žetvi i verovatno nema neke posebne pogodnosti za zdravlje.
Rezultati ovog istraživanja podudaraju se sa nalazima britanske Agencije za standard hrane koja je pre nekoliko godina zatražila istraživanje u vezi sa kvalitetom organske hrane.
Organska hrana proizvodi se prema standardima koji treba da sadrže što "prirodniju" proizvodnju, koristeći metode koji poštuju čovekovu okolinu i nisu štetni po životinje.
U proizvodnji se uopšte ne koriste hemikalije, a većina pesticida je zabranjena ili je njihova upotreba pažljivo kontrolisana.
Profesor Alan Dangur iz Londonske škole higijene i tropske medicine, koji je autor istraživanja rekao je da potrošači iz razičitih razloga biraju organsku hranu.
"Međutim, ovo istraživanje pokazuje da nema ubedljivih razlika između organske i konvencionalne hrane u sadržaju hranljivih materija ili pogodnosti za zdravlje. Ovo bi trebalo da posluži kao dobra informacija potrošačima", rekao je on.
Doktor Kristal Smit-Spangler, jedan od autora istraživanja, smatra da ima mnogo razloga zašto ljudi biraju da jedu organsku hranu, uključujući brigu za dobrobit životinja ili za okolinu.
"Neki veruju da je organska hrana uvijek zdravila i hranljivija. Bili smo pomalo iznenađeni kada smo uvideli da to nije tako. Ne postoji velika razlika između organske i konvencionalne hrane, ako ste odrasla osoba i donosite odluke o hrani isključivo na osnovu efekata po zdravlje", rekao je on.
(Srna)
Generalno gledano u smislu hranljivosti razlike nema, iako je kod organske hrane šansa da se u namirnicama nađu pesticidi manja za 30 odsto.
Kritičari kažu da ovo istraživanje još nije završeno i smatraju da su potrebne dodatne studije.
Istraživanje, koje je objavljeno u "Analima interne medicine", uporedilo je 17 studija u kojima se navode razlike među ljudima koji jedu organsku hranu i onima koji je ne jedu i 223 studije u kojima se porede nivou hranljivih materija, bakterija, gljivica ili pesticida u različitoj hrani - uključujući voće, povrće, žitarice, meso, mleko i jaja.
Nijedno od istraživanja koje se tiče ljudi nije trajalo duže od dve godine, pa je nemoguće doneti zaključke u vezi sa dugoročnim efektima na zdravlje.
Voće i povrće sadrže slične količine vitamina, a mleko istu količinu proteina i masnoće, iako prema nekim drugim studijama organsko mleko sadrži više omega-3 masnih kiselina.
Organska hrana ne sadrži više nitrogena, ali istraživači kažu da je to verovatno zbog razlika u upotrebi đubriva i zrelosti pri žetvi i verovatno nema neke posebne pogodnosti za zdravlje.
Rezultati ovog istraživanja podudaraju se sa nalazima britanske Agencije za standard hrane koja je pre nekoliko godina zatražila istraživanje u vezi sa kvalitetom organske hrane.
Organska hrana proizvodi se prema standardima koji treba da sadrže što "prirodniju" proizvodnju, koristeći metode koji poštuju čovekovu okolinu i nisu štetni po životinje.
U proizvodnji se uopšte ne koriste hemikalije, a većina pesticida je zabranjena ili je njihova upotreba pažljivo kontrolisana.
Profesor Alan Dangur iz Londonske škole higijene i tropske medicine, koji je autor istraživanja rekao je da potrošači iz razičitih razloga biraju organsku hranu.
"Međutim, ovo istraživanje pokazuje da nema ubedljivih razlika između organske i konvencionalne hrane u sadržaju hranljivih materija ili pogodnosti za zdravlje. Ovo bi trebalo da posluži kao dobra informacija potrošačima", rekao je on.
Doktor Kristal Smit-Spangler, jedan od autora istraživanja, smatra da ima mnogo razloga zašto ljudi biraju da jedu organsku hranu, uključujući brigu za dobrobit životinja ili za okolinu.
"Neki veruju da je organska hrana uvijek zdravila i hranljivija. Bili smo pomalo iznenađeni kada smo uvideli da to nije tako. Ne postoji velika razlika između organske i konvencionalne hrane, ako ste odrasla osoba i donosite odluke o hrani isključivo na osnovu efekata po zdravlje", rekao je on.
(Srna)
Moćne reči Ajzeje Kenana: Došao sam u Crvenu zvezdu da osvojimo Evroligu
Partizan se hitno oglasio zbog Mirotića: Evroliga reagovala, klub podneo i krivične prijave!
Srbija dobija organizaciju Evropskog prvenstva sa Albanijom? Radujko razgovarao sa UEFA, otkrio sve!
Ovo je sastav Zvezde za Štutgart: Šok na golu, ni Ilić ni Glazer!
Otkrivene Zvezdine šanse u Ligi šampiona: Softver izračunao da nije sve gotovo!