Reč je o retkom obliku alergije od koje je Šarlot počela da boluje od svoje 15 godine. "Dotle sam jela sve, a onda su počele česte glavobolje i infekcije, hospitalizovanje, dok nije ustanovljeno da bolujem od alergije na salicilate u pehrambenim namirnicama", kaže Šarlot.

Ona sada mora da bude veoma oprezan u izboru hrane koju će pojesti, jer jedna greška može da je ubije. Kada je jednom pojela krušku, na primer, hitno je prebačena u bolnicu zbog nesnosnog svraba i iskašljavanja krvi. Jednom se gušila zbog nekih začina u jelu, glavobolju je imala zbog paradajza, piše "Dejli mejl".

Sada uvek uz sebe ima adrenalinsku injekciju, a prilikom izbora hrane mora da konsultuje dugačku listu zabranjenih namirnica: školjke, konzervisano i dimnjeno mesa, skoro svo voće, brokoli, biljna ulja, jogurt, džem, kečap, većina začina, skoro svi slatkiši...

"Čak i u restoranu ponekad jedem ovsene pahuljice jer nakon konsultacije sa kuvarom shvatim da nemaju ništa što bih ja smela da jedem. Moj trogodišnji sin me zato, kada vidi da opet jedem pahuljice, pita - zašto opet doručkujem", kaže Šarlot.



(MONDO)