Lekari savetuju da makar jednom nedeljno izbacite iz tanjira namirnice koje sadrže gluten kako biste poboljšali stanje organizma i izbegli moguću alergiju na gluten, ili pojavu celijakije.
Uz obavezne alergijske testove, trebalo bi da posetite nutricionistu koji će vam pomoći da dođete do odgovora na najčešća pitanja u vezi sa preosetljivošću na gluten i ishranom bez glutena.
Stručnjaci savetuju da obratite pažnju na razliku između preosetljivosti na gluten i hronične bolesti - celijakije, koja podrazumeva ozbiljniji pristup kontroli odabira namirnica.
Celijakija ili glutenska enteropatija uzrokuje upalne promene na sluzokoži tankog creva i niz promena na drugim organima za varenje. Jedini mogući lek koji obolelima omogućava zdravlje i normalan život je striktna i doživotna dijeta bez glutena.
Konačnu dijagnozu može da postavi samo gastroenterolog, a pregled je neophodno obaviti čim primetite prve simptome bolesti, jer neki oblici ove bolesti dovode do anemije, osteoporoze i dijabetesa.
Gubitak telesne težine, snažni bolovi u stomaku, osećaj nadutosti u stomaku i promene na koži poput crvenila i svraba, prvi su znaci upozorenja na moguću pojavu celijakije. Pacijenti osećaju umor, nedostatak energije, česte glavobolje, opadanje kose, a mnogima je već dijagnostikovana upala štitne žlezde.
Ove simptome važno je pratiti i prijaviti lekaru kako bi vam na vreme prepisao adekvatnu terapiju i program ishrane, savetuju stručnjaci Udruženja Srbije za celijakiju.
Kako biste umanjili mogućnost pojave alergije ili ozbiljnog oboljenja usled intolerancije na gluten, pripazite na ishranu. Odredite dan u toku nedelje kada ćete izbegavati namirnice koje sadrže gluten i pridržavajte se jednonevnog bezglutenskog menija.
(MONDO)