Žene koje vole i često jedu meso pečeno na roštilju mogle bi da budu izložene znatno većem riziku od raka dojke od onih koje nemaju tu naviku, ali je sredstvo kojim se taj povećan rizik potpuno eliminiše svima dostupno, a to je - običan aspirin, pokazalo je jedno istraživanje sprovedeno na američkom Univerzitetu Džons Hopkins.

"Pečenje mesa na visokoj temperaturi i direktnom plamenu može da dovede do nastanka kancerogenih hemijskih jedinjenja pod nazivom heterociklični amini (HCA)", izjavila je dr Kala Visvanatan s pomenutog univerziteta na nedavnoj konferenciji o sprečavanju raka, čiji je sponzor bilo Američko udruženje za istraživanje kancera, izveštava Rojters.

Proučavajući navike u ishrani 312 žena s rakom dojke i 316 zdravih žena, tim dr Visvanatan je ustanovio da je rak dojke 74 odsto češći medju onima koje više od dva puta mesečno jedu hranu s roštilja, nego medju ženama koje nikad ne jedu takvu hranu.

Takodje je ustanovljeno da je rizik od raka dojke povećan za 43 odsto kod žena koje dnevno jedu više od 64 grama mesa, u odnosu na one koje jedu manje mesa.

Interesantno je, medjutim, da nisu sve žene s istim navikama u ishrani izložene riziku u istoj meri. One kod kojih je metabolizam enzima NAT2 (N-acetiltransferaza) usporen, izložene su manjem riziku da obole, budući da rečeni enzim aktivira pomenute kancerogene heterociklične amine.
S druge strane, veći rizik da obole imaju žene kod kojih se NAT2 brže metaboliše.

Medjutim, čak i kod žena iz ove druge grupe, za koje meso, naročito s roštilja, predstavlja povećanu opasnost, jedna tableta aspirina dovoljna je da tu opasnost potpuno neutrališe, najznačajnije je otkriće tima dr Vasvanatan.

Neki raniji eksperimenti nude biološko objašnjenje za takvo dejstvo aspirina, budući da su pokazali da aspirin može da bude inhibitor aktivnosti NAT2, ali su ipak potrebna dodatna ispitivanja, ističu američki stručnjaci, uz napomenu da je veza izmedju hrane s roštilja, aspirina i pomenutog enzima u svakom slučaju vrlo "intrigantna".

(Tanjug)