Čokolada, već poznata po blagotvornim efektima na kardio-vaskularni sistem, dobra je i za mozak jer podstiče cerebralni krvotok, saopšteno je u San Francisku.

U studiji, koju je vodio naučnik Ijan Makdonald iz Medicinske škole u Notingemu (Britanija), navodi se da čokolada, bogata flavonoidima, podstiče mentalne sposobnosti, prenose strane agencije.

Makdonald je rekao da čokolada podstiče moždanu cirkulaciju dva do tri sata posle konzumiranja i to zbog flavonoida, koji predstavljaju vrstu antioksidansa, pronadjenog u kakau.

Prema njegovim rečima, stručnjaci bi trebalo da ispitaju da li napici bogati flavonoidima mogu da pomognu osobama koje su imale moždani udar ili boluju od demencije.

U drugoj studiji, čiji je autor stručnjak Norman Holenberg iz Medicinske škole Harvard (SAD), takodje se navodi da čokolada znatno podstiče cerebralni krvotok.

Holenberg je ispitao grupu Indijanaca u Panami, koji redovno piju napitak na bazi kakaoa, i koji ne boluju od arterijske hipertenzije ni cerebralne degeneracije u poznijim godinama.

Flavonoidi su dobri za arterije i nalaze se u čaju, voću, povrću i crnom vinu.

Upotreba kakaa u medicinske svrhe poznata je od davnina.

(Beta)