Kineskinje koje konzumiraju soju u različitim oblicima kao što su mleko, tofu, klice i izdanci klasifikovane su u tri grupe za istraživanje.

Grupe su određene u zavisnosti od dnevne konzumirane količine soje (više od 115 grama, manje od 56 grama i nešto između te dve količine).

Tokom praćenja zdravstvenog stanja žena je, između ostalog, dijagnostikovano 444 slučaja tumora pluća.

Nedavni rezultati su, međutim, pokazali da je u grupi žena koje najviše konzumiraju soju bilo 60 i 50 odsto preživelih nakon 12 meseci, u odnosu na onu gde se nalaze žene koje najmanje konzumiraju soju.

Jasno je međutim i da estrogeni, ženski hormoni, imaju ulogu u razvoju tumora.

Istraživači iznose pretpostavku da je konstatovano dejstvo posledica prisustva u soji izoflavona, supstanci koje se kvalifikuju kao "nalik estrogenima".

(Tanjug)