Počelo je proleće, počele su i alergije. Ako ti curi iz nosa, peku te oči, kašljucaš... evo šta bi trebalo da jedeš i piješ.
I grožđe ublažava simptome alergije. Pre svega crveno i crno grožđe, piše "Hafingtonpost" (Huffingtonpost).
Ako ne volite ovo voće, pokušajte sebi da olakšate lukom i paradajzom. Takođe su dobri za disajne organe, a imaju i dosta vitamina C koji štiti od alergija.
Dan počnite i završite čajem, ali biljnim, bez dodatih aroma i boja. Što topliji čaj, to bolje. Ovaj napitak će vam pomoći da ubrzate iskašljavanje, a može da ublaži i neprijatno grebuckanje grla.
Ono što ne bi trebalo da jedete ako vas muče "prolećne" alergije, je celer. Ova, inače zdrava i ukusna biljka, može da pojača osećaj peckanja u grlu. Isto važi i za kivi i breskve.
Začini su zdravi zbog kapsaicina, ali isti taj sastojak može pospešiti curenje iz nosa i peckanje očiju. Zato izbegavajte začine, pre svega one ljute.