Zbog osteoporoze, bolesti krtih kostiju, koja godinama protiče bez bilo kakvih bolova i izraženih simptoma, svakih 30 sekundi dogodi se jedan prelom kuka, pokazuju statistički podaci.
Zbog osteoporoze, bolesti krtih kostiju, koja godinama protiče bez bilo kakvih bolova i izraženih simptoma, svakih 30 sekundi dogodi se jedan prelom kuka, pokazuju statistički podaci.Zbog toga se i kod nas, kao i u svetu, sve veća pažnja posvećuje prevenciji osteoporoze, a u tom procesu veoma je važna uloga vitamina D neophodnog za apsorpciju kalcijuma koji smanjuje rizik od preloma kostiju.l
Upozorenja naših baka da moramo da pijemo puno mleka i jedemo jaja i sardine, da bi nam kosti bile jače, nisu bile prazna priča. Ali, teško se u mladosti sluša mudrost starijih, pa su u ovom času žene širom sveta, ali sve češće i muškarci, suočene sa rastućim problemom osteoporoze.
Dok lekari ne mogu savetima i alarmima da ubede mlade i zdrave osobe u štetnost prekomernog sunčanja, dotle, apsurdno, stariji ljudi ne slušaju savet lekara da redovno moraju izlaziti napolje, po svoju „dnevnu dozu sunca”.
Doktor Milena Djurić objašnjava za „Politiku” da je prelom kuka prelom sa najozbiljnijim posledicama. Smrtnost nakon preloma kuka u prvoj godini je 20 odsto, a trajni invaliditet 30 odsto. Nakon preloma kuka 40 odsto osoba ne može da hoda samostalno, a čak 80 odsto njih ne može da obavlja bar jednu svakodnevnu aktivnost. Američke statistike kažu da se godišnje dogodi milion i po preloma prouzrokovanih osteoporozom u svim uzrastima, a od toga 250.000 hiljada preloma kuka, 750.000 preloma pršljenova.
"Prema najnovijim istraživanjima, medju ženama u postmenopauzalnom periodu sa osteoporozom zabeležen je visok stepen deficita vitamina D u zavisnosti od oblasti, a u proseku kod 63,9 odsto žena: na srednjem istoku u najvećem procentu kod 81,8 odsto žena, a u Evropi kod 57,7 odsto. Razlog za ovako ozbiljan nedostatak vitamina D kod žena sa osteoporozom u menopauzi leži pre svega u slabijem izlaganju suncu, lošoj ishrani, manje efikasnoj sintezi De vitamina u koži", kaže Milena Djurić.
U Evropi zvanične institucije savetuju 400 internacionalnih jedinica D vitamina dnevno za osobe starije od 65 godina. Da bi uneli preporučene dnevne doze iz hrane, treba znati da jedno jaje sadrži 20 IJ, jedna supena kašika margarina obogaćenog vitaminom De sadrži 60 IJ, jedna konzerva tunjevine – 200 IJ, a dva decilitra mleka obogaćenog De-vitaminom – 98 IJ.
Dakle, da bi podmirili dnevne doze i smanjili rizik od preloma, potrebno je dnevno pojesti 20 jaja ili popiti litar mleka, a stomak starijih osoba teško da tako nešto može da podnese. Zato doktori savetuju uzimanje tableta vitamina D koje ne dovode do toksičnih efekata.
(MONDO)