Naime, ukusne i bogate hranljivim materijama, pečurke su našle široku primenu u ljudskoj ishrani. Koriste se sveže, konzervisane, sušene, kao glavno jelo, kao povrće za dopunu drugim jelima ili se kao začin stavljaju u supe, sosove, paštete, razne nadeve, obogaćujući jela izvanrednim ukusom.

Ali, bogatstvo hranljivih materija u pečurkama, prvenstveno belančevina i raznih azotnih materija, želudac teško vari, tačnije želudačni sokovi svare najviše trećinu tih sastojaka prisutnih u pečurkama, piše "Politikin zabavnik".

Zbog toga se savetuje da se pečurke ne spremaju u velikim količinama, pa odatle zabuna da su otrovne ako se podgrevaju.

Dakle, pečurke smeju da se podgrevaju, ali samo u narednih 24 sata od spremanja, kao i bilo koju drugu vrstu hrane na bazi mesa. Naravno, u međuvremenu ih treba čuvati na hladnom mestu