Brusnice mogu sprečiti gojenje kod ljudi koji jedu masnu hranu, pokazali su rezultati istraživanja  naučnika sa Univerziteta u Lundu.

Takođe mogu pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi, kao i holesterola, piše MailOnline.

Švedski naučnici su otkrili da plod brusnice gotovo u potpunosti sprečava debljanje kod miševa koji su jeli hranu sa visokim sadržajem masnoće.

Studija je sprovedena na miševima na kojima se lako talože masnoće, pa se mogu smatrati modelom za osobe koje su gojazne i imaju visok rizik za razvoj dijabetesa.

Miševi su podeljeni u skupine, a koje su sve, osim kontrolne grupe, hranjene različitim vrstama bobica.

Nakon tri meseca pokazalo se da miševi koji su jeli brusnice i bili na masnoj "dijeti" nisu nita deblji od onih koji su jeli hranu sa niskim sadržajem masnoća. Nivo holesterola i masnoća u jetri bio je niži nego kod onih miševa koji su jeli masnu hranu, ali bez brusnica.

Crna ribizla i borovnica su takođe pozitivno delovale na miševe, ali ne tako izraženo kao brusnica.

Ipak, naučnici upozoravaju da ljudi ne bi trebalo da ova otkrića uzimaju kao izgovor za nezdravu ishranu.