Kafa bez kofeina može da poveća rizik od kardiovaskularnih oboljenja više od obične kafe, pokazalo je istraživenja sprovedeno u SAD.
Kafa bez kofeina moze da poveća rizik od kardiovaskularnih oboljenja više od obicne kafe, objavio je tim naučnika iz Atlante na ovogodišnjem naučnom savetovanju Američkog udruženja za srce.Tim lekara na čelu sa dr. Robertom Superkom obavio je klinično istraživanje "Kafa i metabolizam lipoproteina" na 187 lica, koja su nasumice uvršćena u tri grupe: oni koji ne piju kafu, oni koji piju običnu kafu i oni koji piju kafu bez kofeina - tri do šest šolja dnevno tokom dva meseca.
Među ispitanicima se posle navedenog vremena nisu pojavile znatnije razlike u nivou glukoze i insulina, ukupnog holesterola, HDL2 (tzv. "dobrog holesterola"), ili triglicerida. Međutim, kod onih koji su pili kafu bez kofeina znatno se povećao nivo slobodnih masnih kiselina, što je dovelo do povećanja apolipoproteina B, koji je u vezi sa "lošim" LDL holesterolom.
Dosada se mislilo da kofein može da biti uzročnik srčanih problema. Doktor Superko ističe da obična kafa jedino doprinosi rastu krvnog pritiska (za razliku od one bez kofeina), ali da je to samo pitanje mere i da ljudi ne bi trebalo da strahuju ukoliko dnevno piju jednu do dve šolje kafe. (Tanjug)