Kafa bez kofeina može da poveća rizik od kardiovaskularnih oboljenja više od obične kafe, pokazalo je istraživanje sprovedeno u SAD.
Kafa bez kofeina može da poveća rizik od kardiovaskularnih oboljenja više od obične kafe, objavio je tim naučnika iz Atlante na ovogodišnjem naučnom savetovanju Američkog udruženja za srce.Tim lekara na čelu sa dr. Robertom Superkom obavio je kliničko istraživanje "Kafa i metabolizam lipoproteina" na 187 lica, koja su nasumice uvršćena u tri grupe: oni koji ne piju kafu, oni koji piju običnu kafu i oni koji piju kafu bez kofeina - tri do šest solja dnevno tokom dva meseca
Među ispitanicima se posle navedenog vremena nisu pojavile znatnije razlike u nivou glukoze i insulina, ukupnog holesterola, HDL2 (tzv. "dobrog holesterola"), ili triglicerida. Međutim, kod onih koji su pili kafu bez kofeina znatno se povećao nivo slobodnih masnih kiselina, što je dovelo do povećanja apolipoproteina B, koji je u vezi sa "lošim" LDL holesterolom.
Dosad se verovalo da kofein može biti uzročnik srčanih problema. Superko ističe da obična kafa jedino doprinosi rastu krvnog pritiska (za razliku od one bez kofeina), ali da je to samo pitanje mere i da ljudi ne bi trebalo da strahuju ukoliko dnevno piju jednu do dve solje kafe.
(Tanjug)