Jabuke, paradajz, dinje...

Ukoliko zbog alergijske reakcije često kijate i curi vam nos, moguće je da vam smeta i određeno voće i povrće. Ovakva reakcija na voće i povrće se naziva oralni alergijski sindrom, a američka Fondacija za astmu i alergiju procenjuje da ovaj sindrom pogađa trećinu ljudi koji pate od sezonske alergije. Naime, proteine koji se nalaze na površini nekih sirovih proizvoda, poput jabuka, paradajza i dinje, organizam prepoznaje kao polen, zbog čega dolazi do reakcije - peckanje u grlu, kijavica, kašalj. Ljuštenje ovih voćkica ili kuvanje, može vam pomoći da izbegnete evenutalnu reakciju.

Kontaktna sočiva

Ukoliko polen dospe do vaših očiju, a vi stavite sočiva, praktično ćete "zarobiti" polen. "Meka sočiva naročito lako apsorbuju iritanse, kao što su polen i dim", naglašava direktor Medicinskog centra za alergiju i imunologiju u Bronksu, dr Dejvid Rozenstrajh. On savetuje da ukoliko ih nosite, češće menjate sočiva kako biste izbegli ovu alergijsku reakciju.

Alkohol

Ako ste primetili da se kijavica javlja posle čašice vina recimo, niste jedini. Alkohol, naročito crveno vino, mogu da pogoršaju alergijske reakcije. "Neki ljudi su osetljivi na sulfite, kojih ima u vinu i pivu, i zbog toga se alergija pogoršava", kaže Rozenstrajh.

Parfemi i mirišljave sveće

Bilo šta sa malo jačim mirisom može dodatno da iritira sluzokožu nazalnih puteva, kažu stručnjaci. To znači da parfemi i mirišljave sveće mogu da pogoršaju vašu alergijsku reakciju. Jedini način da to izbegnete je da pokušate da, barem kod kuće, sklonite sve mirišljave predmete.

Odeća

Odevni komadi, naročito oni od vune, zadržavaju polen u sebi, što vam nikako ne pomaže. Rozenstrajh zato preporučuje da nosite odeću od pamuka ili da, "krpice" od vune perete svaki put kada ih obučete.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.