Veštački zaslađivači mogu da povećaju nivo šećera u krvi, uprkos tome što nisu visokokalorični, pokazala je izraelska studija sprovedena na ljudima i laboratorijskim miševima.

Razlog za to je što saharin i drugi sastojci veštačkih zaslađivača mogu da utiču na bakterije koje žive u crevima i tako umanje sposobnost organizma da obradi glukozu, objasnili su istraživači. To znači da, umesto da pomognu u borbi protiv gojaznosti i umanjenju nivoa šećera u krvi, veštački zaslađivači mogu da pogoršaju problem, navodi se u studiji.

Prilikom sprovođenja studije, naučnici su zaključili da miševi koji su hranjeni veštačkim zaslađivačima imaju viši nivo šećera u krvi, nego miševi kojima je davana voda ili čak voda zaslađena šećerom.

Nakon toga, istraživanje je sprovedeno na 400 ljudi, a istraživači su otkrili da oni koji su koristili veštačke zaslađivače tokom dužeg vremenskog perioda, imaju viši nivo šećera u krvi. Organizam ovih učesnika studije takođe je teže obrađivao glukozu, u odnosu na one koji nisu koristili veštačke zaslađivače.

"Ne pokušavamo da kažemo da je zdravo konzumirati veštačke sokove i slatkiše, a odbaciti veštačke zaslađivače, već da ni to nije dobro koristiti tokom dužeg vremenskog perioda", rekao je autor studije dr Eran Elinejsa Instituta za imunologiju "Vajcman".

Takođe, oni naglašavaju da ljudi koji žele zdravo da se hrane ili da skinu višak kilograma, ne bi trebalo da se oslanjaju samo na veštačke zaslađivače, već da izmene celokupan režim ishrane,

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabavakao i na Twitteru@Mondo_zabava.