Nakon istraživanja navika u ishrani stogodišnjaka širom sveta, britanski naučnici su izveli sledeće zaključke:
Meso jedu svega dva puta nedeljno Dnevno pojedu oko 80 grama ribe Mleko skoro da ne piju Jaja - do tri nedeljno Pola šolje šolje kuvanog pasulja skoro svaki dan Hleb se jede retko, naročito ne ovaj savremeni Med, a ne šećer Orasi, badem, lešnik... obavezno Ne jedu ono što ne mogu da prepoznaju Piju puno vode i malo vina Najnovije vesti, savete, preporuke i zanimljivosti u vezi sa zdravljem, čitajte i na našoj Facebook stranici MONDO Klinika.
Mediteranska ishrana, cele žitarice i mahunarke dominiraju u tanjirima dugovečnih osoba. Oni jedu voće i povrće koje se uzgaja na njihovom podneblju i samo onda kada mu je sezona.
Ne samo što ga retko jedu, već je meso na njihovom jelovniku uglavnom bareno i u malim porcijama - šnicle su veličine špila karata, a pojedu dve takve dva puta u sedam dana. Favorizuju piletinu, jagnjetinu ili svinjetinu iz porodičnih farmi, od životinja koje pasu.
Jedu sardinu i bakalar, ribu koja nije izložena visokim nivoima žive ili drugih hemikalija.
Dugovečni ljudi kalcijum dobijaju iz biljaka, a ne iz mleka. Ako piju mleko, onda je ono od koze, ne od krave, a od mlečnih proizvoda najviše je zastupljen kefir.
Prženo jaje u tortilji, kuvano u supi, bareno u salati, uglavnom za doručak.
Crni pasulj, ali i sočivo, su kamen temeljac ishrane mnogih dugovečnih osoba, pokazalo je nekoliko različitih istraživanja. Pasulj se sastoji od 21 odsto proteina, 77 odsto složenih ugljenih-hidrata i samo malo masti. Takođe, odličan je izvor vlakana.
Hleb koji jedu dugovečni je od celog zrna, kiselkast, suv, bez kvasca.
Stogodišnjaci za godinu dana pojedu petinu količine šećera koju mi danas pojedemo. Umesto toga, u čaj stave med, a torte i kolače jedu samo kada se nešto slavi.
Brazilski orah je svakodnevno na jelovniku dugovečnih osoba. Nedavna studija koja je urađena na Harvardu, pokazala je manju stopu umiranja među onima koji su redovno jeli brazilske orahe.
Jedu sveže namirnice, one koje nisu prerađene, kojima nisu dodate veštačke arome, zaslađivači, pojačivači ukusa... Takođe, ne uzimaju nikakve suplemente.
Popiju oko sedam čaša vode dnevno, ali obične, nikako kupovne sokove. Kada piju alkoholo, onda je to samo crveno vino. Od čajeva piju zeleni i žalfiju. Kafu piju retko.