U toku prvih deset minuta, dolazi do značajnog povećanja nivoa šećera u krvi, tvrdi organizacija Fast Food Menu Price (FFMP) koja je sprovela istraživanje.

Dovoljno je svega 20 minuta da nivo sećera i soli naprave haos u organizmu. Pomenuta dva elementa izazivaju jaku zavisnost i osećaj žeđi.

"Ti sastojci mogu, takođe, da dovedu do gojaznosti, dijabetesa i srčanih bolesti", navodi se u studiji FFMP-a.

Nakon 30 minuta, pojavljuju se simptomi slični simptomima dehidracije. Visoki sadržaj soli u hamburgeru (i do 970 miligrama) otežava rad bubrega koji teško uspevaju da eliminišu ovo predoziranje. Srce kuca ubrzanijim ritmom, što može da uzrokuje hipertenziju i pojedine srčane bolesti.

Nakon 40 minuta nastupa nova epizoda gladi.Telo i mozak se suočavaju sa visokim nivoom šećera i masti, što dovodi do značajnog porasta insulina i još veće potrebe za jelom.

Sat nakon što smo pojeli hamburger, nastupa veoma spora probava.

"Normalno se hrana probavi za 24 do 72 sata, ali u slučaju hamburgera je potrebno mnogo više vremena jer oni sadrže daleko veću količinu masnoća", ističe se u studiji.

"Ponekad je potrebno više od tri dana da bi se probavio jedan hamburger", navode istraživači, dodajući da je za probavu transmasnih kiselina potrebno približno 51 dan.

FFMP zato savetuje da se hamburgeri jedu tek povremeno.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.