Pakistansko pleme Hunza svakodnevno konzumira koštice kajsije, a naučnici su ustanovili da među njima nikada niko nije oboleo od karcinoma. Veruje se da je tajna u visokoj koncentraciji vitamina B17.

To je je prirodni agens koji uzrokuje samouništenje ćelija raka i koji se može naći u semenkama koštunjavog voća, ali najviše u košticama kajsije, piše "Alternativa za vas".

Poznat još i pod nazivima laetril i amigdalin, vitamin B17 ima jednostavnu bioprihvatljivu molekularnu formulu.  Lako prolazi kroz ćelijsku membranu i dostiže visoku koncentraciju unutar nje. Samo ćelije karcinoma sadrže enzim za "otključavanje" sastojaka koje sadrži bitamin B17.

Prilikom konzumiranja koštica kajsije, ćelije raka apsorbuju molekule glukoze iz vitamina B17 i uz pomoć enzima glikozidaze oslobađaju benzaldehid i cijanid koji se nalaze u molekulama, uzrokujući tako vlastitu smrt.

Istraživanje koje je provedeno na institutu Sloan Kettering Memorial (MSK) u Njujorku, pokazalo je da vitamin B17:

- koči rast tumora
- zaustavlja metastaziranje raka
- olakšava bol
- deluje kao preventivno sredstvo protiv raka
- poboljšava opšte zdravlje