Prženo povrće je zdravije od kuvanog, tvrdi tim španskih naučnika, ali samo ako za prženje koristite ekstra devičansko maslinovo ulje.

Sirovo povrće sadrži antioksidante I frenole, a ove komponente su, inače, dobra prevencija za hronične bolesti, uključujući kancer i dijabetes.

Profesorka Kristina Samaniego Sančez sa Univerziteta u Granadi, kaže da "ulje povećava količinu fenolnih elemenata u povrću", te je zbog toga prženje na ovom ulja dobar izbor.

Međutim, ono što istraživači naglašavaju je da se prženjem namirnica na ekstra devičanskom maslinovom ulju takođe povećava i broj kalorija.

Stručnjaci preporučuju kuvanje hrane kada se jedu i povrće i voda u kojoj je obrok spremljen, mada savetuju da obroke barem povremeno pržite na ovom ulju.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.