Naučnici sa Univerziteta u Kanadi su istraživali vezu između crveno i obrađenog mesa i rizika od raka, oštećenja srca i rane smrti.
Biftek, kobasice i slaninicu možete da jedete svakog drugog dana, bez brige za zdravlje, pokazala je nova studija.
U istraživanju je učestvovalo više od 54.000 ljudi, a studije sprovedene u Evropi, Australiji, SAD i Južnoj Americi utvrdile su da je sasvim u redu jesti tri do četiri porcije ovih namirnica nedeljno.
Naučnici kažu da ljudi koji ove namirnice jedu u prosečnim količinama mogu bez problema tako i da nastave.
"U 12 kontrolnih studija koje smo uradili nismo našli nikakve statistički značajne veze između rizika od raka, srčanih bolesti i dijabetesa i konzumiranja crvenog i obrađenog mesa", kaže vodeći autor studije dr Bredli Džonston.
Komentarišući neke ranije studije, naučnici ističu da su prethodna otkrića "nepouzdana" jer je nemoguće znati da li baš meso ili neki drugi faktori povećavaju rizik od pojedinih bolesti.
Prema zvaničnim preporukama britanskog Ministarstva zdravlja, ljudi ne bi trebalo da unose više od 70 grama dnevno crvenog i obrađenog mesa.
Stručnjak za istraživanje raka na Oksfordu, profesor Tim Kej, sa druge strane kaže da "postoje dokazi da obrađeno meso može da uzrokuje rak creva. Prema poslednjim procenama, oko 5.000 ljudi godišnje oboli od raka creva zbog konzumacije obrađenog mesa".
Profesor Ganter Kanle procenjuje da bi smanjenje konzumacije mesa smanjilo broj smrtnih slučajeva od raka.