Zdravlje

Počinje vakcinacija protiv gripa - da li ćete se i vi vakcinisati? (ANKETA)

Izvor mondo.rs

U domovima zdravlja širom Srbije počinje vakcinisanje protiv gripa, glasajte u anketi i recite nam svoje mišljenje u komentarima!

Od utorka, 15. oktobra u svim domovima zdravlja širom Srbije počinje vakcinacija protiv gripa, objavio je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Ove godine, prvi put je nabavljena i četvorovalentna vakcina francuskog proizvođača "Sanofi Paster".

"Nакоn dugо gоdinа primеnе sеzоnsке trоvаlеntnе vакcinе prоtiv gripа, imајući u vidu znаčајnо učеšćе tipа B virusа gripа u оbоlеvаnju pоpulаciје nа glоbаlnоm nivоu (20-30%), u sаstаv vакcinе pоrеd dvа tipа А virusа gripа su uvrštеnа i dvа tipа B virusа, tе је stоgа zа оvu sеzоnu оbеzbеđеnа dоstupnоst čеtvоrоvаlеntnе vакcinе," piše na sajtu Instituta.

Ove godine nabavljeno je 290.400 doza vakcine što je za 50.000 više nego 2018. godine.

Od gripa, najučestalije bolesti disajnih organa, svake godine globalno oboli više od 100 miliona ljudi, dok između 250.000 i 600.000 premine usled komplikacije ove bolesti, navodi Institut.

Stručnjaci vakcinaciju smatraju najsigurnijim i najbezbednijim vidom individualne i kolektivne zaštite od gripa.

Ova bolest prenosi se kapljičnim putem, direktnim i indirektnim kontaktom, naročito u uslovima niske temperature i vlažnosti. Simptomi se razvijaju dva dana nakon izlaganja virusu, i obuhvataju iznenadni porast temperature, bolove u mišićima, gušobolju i neproduktivni kašalj. Kasniji simptomi su curenje iz nosa, glavobolja, osetljivost na svetlost... Grip može dovesti do teških komplikacija koje zahtevaju bolničko lečenje, a u nekim slučajevima i do smrtnog ishoda.

Stručnjaci savetuju i da izbegavate kontakt sa zaraženima, nakon kašljanja i kijanja u maramicu, istu bacite u smeće i potom operete ruke vodom i sapunom. Ukoliko vas je grip već "zakačio", ne bi trebalo da izlazite iz kuće i ostvarujete kontakt sa drugim ljudima.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Tagovi