Za održavanje zdravih funkcija mozga, kao što su pamćenje, sposobnost koncentracije, komunikacije i raspoloženje, važno je jesti hranu bogatu antioksidansima.
Zeleno, lisnato povrće, i to tamno, sadrži najviše ovih supstanci. Dve ili tri porcije nedeljno preporučuju se i kao pomoć organizmu u zaštiti od štetnim promena.
Za poboljšanu funkciju mozga, jedite blitvu i spanać kao predstavnike tamnog zelenog povrća, ali slobodno grickajte i zelenu salatu.
Po boji ćete prepoznati i drugo voće i povrće zdravo za mozak - što je boja upadljivija, to je bolje!
Cvekla, bogate tamnocrvene boje, bogata je prirodnim nitratima koji poboljšavaju protok krvi u mozgu, dok kupine i druge bobice sadrža antocijanidin, flavonoid koji poboljšava funkciju hipokampusa, dela mozga u kojem se odvijaju pamćenje i učenje. On takođe štiti mozak od stresa koji izazivaju slobodni radikali.
Mozak će "uživati" i u šargarepi, tikvi, batatima, šljivama i paradajzu, koji takođe sadrže visok nivo antioksidansa.
Ne zaboravite da vas najukusniji recepti čekaju u rubrici Kuhinja!