Iako ih smatramo povrćem, patlidžani su zapravo voće, plod koji raste na biljci koja cveta i u sebi sadrži semenke.

Navikli smo na ljubičaste ili crne, ali postoje i sorte koje su crvene i zelene.

Odličan je u svakom receptu, a možete ga pripremiti na ogroman broj načina. Grilujte ga, pecite, dinstajte, poslužite u kuvanim jelima, toplim salatama…

Ima malo kalorija

Patlidžan ima oko 25 kalorija na 100 grama, što ga čini niskokaloričnim. Sadrži vlakna, kalijum, vitamin K, vitamin C, kao i magnezijum u malim količinama.

Štiti telo od slobodnih radikala

Bogat je antioksidansima, koji sprečavaju oštećenje ćelija usled slobodnih radikala. Na taj način štiti od raznih hroničnih bolesti, kao što su srčana oboljenja.

Smanjuje nivo šećera

Patlidžan sadrži vlakna koja prolaze kroz organizam netaknuta, odnosno ne vare se. Usporavaju varenje i apsorbovanje šećera, što njegov nivo u krvi čini stabilnim. Sadrži polifenole koji mogu da poboljšaju lučenje insulina.

Odličan je ako držite dijetu

Patlidžan ima blag ukus, zbog čega možete da ga pripremite na veliki broj načina po svom ukusu. Ima veoma malo kalorija, a zbog visokog sadržaja vlakana, daje duži osećaj sitosti.