Zdravlje

Manje redova, bolje lečenje: Do 2023. potpuna digitalizacija zdravstva

Autor .............

Poenta digitalizacije jeste da se zahvaljujući analizi ogromne količine podataka pacijentima pruži kvalitetnije lečenje - brža dijagnostika, praćenje stanja i sl.

Deseta po redu regionalna konferencija digitalne medicine po nazivu "Budućnost je sada", koja je održana je danas u Beogradu, okupila je lidere razvojnih procesa na polju digitalne medicine iz regiona i Evrope koji su se bavili upotrebom digitalnih tehnologija za poboljšanje imunizacije, ali i temom kako digitalno upravljanjem bolestima pomaže u dijagnostici, lečenju i postizanju univerzalnog pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti i smanjenju troškova…

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, izjavila je na konferenciji da je u digitalizaciji zdravstvenog sektora Srbija učinila velike pomake, pre uvođenjem Integrisanog Zdravstvenog Informacionog Sistema.

Napomenula je i da digitalna transformacija u zdravstvu i medicini ne bi bila moguća bez sistemskih zakona i jačanja infrastrukture koja će omogućiti širu upotrebu klauda, skladištenje, analizu i razmenu velikih podataka. Što će sve otvoriti i nove mogućnosti prevencije, lečenja i naučnih biotehnoloških istraživanja.

Ona je podsetila da Strategija razvoja mreža nove generacije u do 2023. godine predviđa mere za uvođenje mreža gigabitskog protoka koje su neophodne za primenu različitih tehnologija kao što su internet stvari, mobilni sistemi pete generacije i računarstvo u oblaku. Najavila je da će javno nadmetanje za radio-frekvencije koje će biti korišćene za 5G tehnologiju biti sprovedeno u prvom kvartalu 2021. godine.

Učesnik panela Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova INOVIA izjavio je da je digitalizacija proces koji se već odvija u Srbiji, što se najviše vidi kroz IZIS (integrisani zdravstveni informacioni sistem), odnosno kroz e-zakazivanje, e-upute, elektronske knjižice i recepte.

Poenta digitalizacije, kako su istakli učesnici konferencije, jeste da se zahvaljujući analizi ogromne količine podataka pacijentima pruži kvalitetnije lečenje - brža dijagnostika, praćenje stanja i sl. Njena svrha jeste da bude od podjednake koristi i pacijentima i zdravstvenim radnicima.

Marko Jovanović, direktor IT sektora RFZO istakao je da su "podaci zlato 21. veka" i od ključne je važnosti da se podaci o pacijentima dobijeni iz državnih i privatnih službi uvežu, kako bi se obolelima pružila adekvatna pomoć u lečenju.

Najviše pažnje na konferenciji izazvao je govor Davora Skeledžije iz Zagreba, urednika portala naInzulinu.com, a koji se ticao pumpi za dijabetičare sa senzorima za merenje šećera. U odnosu na nivo glukoze u krvi, ovi "pametni aparati" u telo obolelog ubrizgavaju adekvatnu dozu insulina. Prema njegovim rečima, takva pumpa bi početkom naredne godine trebalo da se nađe na pozitivnoj listi u Srbiji.

Skeledžija se osvrnuo i na razlike u digitalizaciji zdravstva u Srbiji i Hrvatskoj i istakao da je ona u Srbiji na višem nivou, posebno kad je reč o administrativnim problemima sa kojima su susreću hronični bolesnici, odnosno oboleli od dijabetesa tipa 1.

Učesnici panela su izneli i nadu da će do 2023. godine biti završena potpuna digitalizacija zdravstva u Srbiji. Krajnji cilj digitalizacije jeste uspostavljanje prakse personalizovane medicine. Pojednostavljeno, to bi značilo da pacijenti koji boluju od istih bolesti ne primaju istovetnu terapiju. Kroz detaljanu analizu (a koja uključuje nasledne, socijalne i druge faktore), zdravstveni radnici bi ovim pacijentima odredili "personalizovanu" terapiju.