Zdravlje

Od sledeće godine stižu najnoviji lekovi za obolele od ove tri bolesti

Izvor MONDO/Srna

Ministar zdravlja najavio da će obolelima od ove tri bolesti u Srbiji od sledeće godine na raspolaganju biti novi lekovi!

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da se od Nove godine, osim najnovijih lekova za multipla sklerozu, uvode i najnovija terapija za karcinom pluća i za hepatitis.

Lončar je na sednici Skupštine Srbije na kojoj predstavnici Vlade odgovaraju na pitanja poslanika, rekao da su odluke o uvođenju novih terapija donele nadležne republičke komisije.

"Od Nove godine stiže najnovija terapija za karcinom pluća i najnovija terapija, jedna od trenutno najboljih, za hepatitis, ne samo za jednu bolest - multiplasklerozu", kaže Lončar.

Lončar ističe da država razmišlja o svim, a ne samo o jednom vidu oboljenja podsećajući da je ove godine uvedena i najnovija terapija za melanom i još dosta drugih terapija, javlja RTS.

"Nikada se više nije radilo i uvodilo novih terapija. Koja će se terapija uvesti - donose odluku naši najveći stručnjaci iz te oblasti. Odluka ne može da se donosi pod pritiskom farmaceutske industrije, bilo koje druge industrije, udruženja", istakao je Lončar.

Stručne komisije, kaže on, prave analizu onda kada se zna sa koliko novca se raspolaže.