Zdravlje

Da li je bolje da zube dentalnim koncem čistite pre ili posle pranja

Izvor mondo.rs

Evo šta kažu stomatolozi, koji je redosled bolji.

Za zdrave zube, važno je nekoliko stvari. Prvo, naravno, da ih perete redovno, zatim - da koristite konac, i na kraju, da idete kod zubara bar jednom godišnje.

Ali, ako vodite računa o zubima, trebalo bi da znate da nije svejedno kada ćete koristiti dentalni konac. Studija na tu temu, objavljena u stručnom časopisu Journal of Periodontology navodi da je bolje ako zube koncem očistite pre nego što ih operete.

Na taj način, prvo izvlačite ostatke hrane koji su možda ostali zaglavljeni između zuba, pa četkicom možete lakše i temeljnije da skinete plak, piše Men's Health.

Stomatolozi se slažu da je korišćenje dentalnog konca ili intedentalnih četkica bukvalno najbolja stvar koju možete da uradite za zdravlje zuba, pošto je to najbolja prevencija upale desni i posledično paradentoze.

Oralna higijena je jako važna jer su bolesti desni jedna od najčešćih hroničnih bolesti na svetu, a problemi sa desnima su opasni jer povećavaju rizik od drugih bolesti, dokazano je da su faktor rizika za dijabetes, bolesti srca i Alchajmerovu bolest.

Ako ne posvećujete dovoljno pažnje zdravlju zuba, eto ideje za "novogodišnju odluku"!