Zdravlje

Pregledajte svoju kožu i ako vidite ove ZNAKE, pravac kod lekara

Izvor mondo.rs

Kozmetičarka Andrea Simpson koja je prošla naprednu obuku da bi mogla da prepozna rane znake raka kože, otkriva na šta treba obratiti pažnju.

Slučajevi raka kože su u porastu poslednje dve decenije, zbog čega je jako važno na vreme prepoznati upozoravajuće znake na koži.

Kozmetičarka Andrea Simpson koja je prošla obuku kako bi mogla na svojim klijentima da prepozna rane znake raka kože, otkriva na šta treba obratiti pažnju.

"Lezije na koži koje se perutaju, krvare ili zarastaju, pa se ponovo javljaju. Uz njih se javlja svrab i mogu da budu različitih veličina i oblika", upozorava ona.

Takođe, treba obratiti pažnju i na nodule (tvrde lezije nastale od akni) koje su delimično providne, ili imaju nijanse roze ili crne, kaok i na tragove koji izgledaju poput ožiljaka, ali nemaju jasne ivice.

Kada je reč o mladežima, rani znaci mogu da uključuju asimetriju, neravne ivice, promenu boje mladeža, veličinu (posebno treba pratiti mladeže čiji je prečnik veći od šest milimetara), ali i sve promene u obliku i veličini.

Kozmetičarka ističe da je jako važno da kožu pregledate detaljno jednom mesečno, a idealno bi bilo da partnera ili neku drugu blisku osobu zamolite da pregleda delove kože koje ne možete sami dobro da vidite.

"Obratite pažnju na bilo šta što vam ne deluje 'normalno', na bilo kakve promene, posebno kada je reč o mladežima i pigmentaciji. Zabeležite bilo šta sumnjivo što vidite, fotografišite i izmerite da biste mogli da imate uvid u promene".

Govoreći o prevenciji raka kože, Andrea kaže da je najvažnije izbegavati solarijume – ona ističe da kada radi određene tretmane može da prepozna koja klijentkinja se ranije sunčala u solarijumu jer mnoge od njih imaju trajna oštećenja na koži.

Svakako, savetuje se i da se leti izbegava sunce u periodu dana kada je najjače jer je tada i UV zračenje najveće.

Ipak, opasnost vreba i zimi, posebno na zimovanju.

"Ne zaboravite da se 80 odsto UV zraka reflektuje od snega", kaže kozmetičarka dodajući da je zato važno nanositi zaštitnu kremu i zimi.