Zdravlje

I njega na dijetu! “Debeo” jezik je uzrok ovog oboljenja

Izvor mondo.rs

Znate li da jezik može da bude "gojazan"? Saznajte kako šteti vašem zdravlju.

Ako niste znali, i jezik može da dobije dijagnozu gojaznosti.

I ne samo to, već “debeo” jezik u velikoj meri narušava KVALITET VAŠEG ŽIVOTA i šteti ZDRAVLJU.

Nova istraživanja sugerišu da opstruktivna apneja, koja se najčešće manifestuje hrkanjem u snu, može biti uzrokovana "masnim" jezikom.

Ono što su godinama unazad znali, a to je da smanjenje telesne težine kod gojaznih osoba pomaže u lečenju hrkanja, sada je dobilo i porecizno objašnjenje – kad vi mršavite, mršavi i vaš jezik, a samim tim nestaje i hrkanje!

"Većina doktora, pa čak i stručnjaci koji se bave apnejom u snu, nisu obraćali pažnju na masnoće na jeziku, a za koje će se ispostaviti da su bitan faktor u pojavi ovog oboljenja", rekao je dr Ričard Švab, šef medicine na Univerzitetu u Pensilvaniji.

"Sada znamo da masnoća na jeziku predstavlja faktor rizika za pojavu apneje u snu, ali i da se njenim smanjivanjem otklanja ovaj problem. To nam je pomoglo da odredimo novi vid terapije kod hrkanja", kaže dr Švab.

Naučnici su zaključili da će i dijagnostika od sada izgledati drugačije. Ljudima će se jednostavnim pregledom jezika ustanoviti da li postoji rizik od apneje.

Opstruktivna apneja obuhvata epizode delomičnog ili potpunog zatvaranja gornjih disajnih puteva za vreme spavanja, što dovodi do prestanka disanja na 10 i više sekundi. Simptomi su nemiran san, hrkanje, često buđenje, jutarnja glavobolja i preterana pospanost tokom narednog dana.