Rokovi i stres na poslu podstiču ljude da jedu slatkiše i grickalice, tvrde naučnici.
Oni su utvrdili da su učesnici studije mnogo više imali želju za visokokaloričnom hranom kada su bili pod pritiskom dok je sat unazad odbrojavao 60 sekundi.
S obzirom na brzinu života danas, psiholozi koji su sproveli studiju kažu da kada su ljudi svesni da vreme ističe, osećaju se užasno iscrpljeno, zbog čega se okreću hrani da bi to nadoknadili.
Istraživanje je sprovedeno na Institutu za menadžment u Indiji, a učesnici studije je trebalo da u otkucanom tekstu precrtaju svako slovo e. Za to su imali minut vremena, a jednima je sat odbrojavao od jedan do 60, dok je drugima vreme odbrojavano unazad.
Nakon toga su ih upitali kolika je šansa da bi sada pojeli čokoladni kolač ili voćnu salatu. Ispostavilo se da su učesnici iz grupe kojima je vreme odbrojavano unazad na skali od jedan do deset, želju za čokoladnim kolačem ocenili osmicom.
Učesnici iz druge grupe su želju za kolačem ocenili sedmicom i bili su skloniji tome da žele voćnu salatu.
Sproveden je još jedan eksperiment, gde su učesnici obavili zadatak koji je od njih tražen, a opet je jednima vreme mereno unapred, drugima unazad. Posle obavljenog zadatka su mogli da uzmu slatkiša koliko žele, pa se opet ispostavilo da su više uzeli oni kojima je vreme za obavljanje zadatka teklo unazad.
Dr Ankar Kapur koji je sproveo studiju kaže da je jasno da rokovi i stres zbog rokova utiču na ljude tako što unose više kalorija.