Zdravlje

Napravljeno je prvo HIBRIDNO SRCE: Kraj potrebe za transplantacijom?

Izvor mondo.rs

"Hibridno" srce napravljeno je od mekanih veštačkih mišića i senzora i veruje se da bi moglo da stane na kraj potrebi za transplantacijom srca!

Ovo hibridno srce prvo je ikada napravljeno od mekanih mišića i senzora, a zatim prekriveno ljudskim tkivom uzgajanim u laboratorijama.

Razvija ga holandski hirurg u saradnji sa Britanskim udruženjem za srce, a stručnjaci se nadaju da će ono prvi put biti ugrađeno čoveku 2028. godine. Tim naučnika nada se da bi to moglo da zaustavi potrebu za transplantacijom srca tj. presađivanjem srca sa čoveka na čoveka, ali i da spasi živote stotina ljudi koji ne dočekaju transplantaciju.

"Jedino rešenje za terminalnu fazu bolesti srca je zamena. Nema dovoljno donora srca i to je na neki način dobro. Svaki donirani organ znači da je negde neko mlad umro. Veštačko srce moglo bi da bude prvo rešenje za otkazivanje srca", kaže prof. Jolanda Kluin sa Univerziteta u Amsterdamu.

Veštačko srce pokretaće tečnost ili vazduh, a puniće se strujom, bežično, iz nekog izvora energije koji će pacijenti nositi u džepu.

Osim toga, u njega će biti ugrađena malena baterija koja će moći da održava rad veštačko srca oko sat vremena "kada se pacijent tušira ili pliva".

U ovom trenutku se hibridno srce patentira, a za pet godina će najpre biti testirano na životinjama.

Prethodno je veštačko srce napravljeno u Francuskoj, ali je 76-godišnji muškarac koje je ugrađeno preminuo dva i po meseca nakonoperacije. Bilo je napravljeno od materijala nalik sunđeru i ćelija uzetih iz srca krave.

Pročitajte i ovo: