U Srbiji su uvedene nove mere protiv širenja korona virusa. Podsećamo vas da ne izlazite napolje i da redovno perete ruke, socijalna distanca i higijena su najvažniji u prevenciji.
Pročitajte i odgovore epidemiologa na najčešća pitanja, koliko se virus zadržava na kojoj površini i najbolje savete stručnjaka za boravak u samoizolaciji.
Specijalista higijene i ishrane dr Jagoda Jorga pojasnila je za Prvu da li preko hrane i vode možemo da se zarazimo virusom.
"Jako dobra stvar je da voda i hrana sami po sebi nisu putevi prenosa. Ali kada ljudi kinu i kašlju u vazduhu opstaju kapljice. Ako neko kine ili kašlje u vaš tanjir, onda se prenosi. Naš je običaj da mama pojede detetu iz tanjira, ljudi i dele... Niko u domaćinstvu ne treba da deli istu čašu i tanjir, posebno kada kažemo da u Srbiji nemamo puno domaćinstava sa mašinom sa pranjem suđa. Virus opstaje u kapljicama," rekla je ona.
Kada su u pitanju nabavka i priprema namirnica, evo šta savetuje.
"Ako odemo na pijacu, pokupujemo voće i povrće, treba da primenimo sve mere i kao i za sve druge crevne infekcije. Postoji 70 odsto crevnih infekcija preko povrća. Sve koje može da se termički obrađuje treba da se obrađuje. Salate treba oprati pod trajnim mlazom hladne vode", preporučuje doktorka Jorga.
Ona je napomenula da nema virusocidne namirnice, i da narodna verovanja poput pomoći belog luka ne pomažu. Zdravija ishrana pomaže osposobljavanju našeg organizma da se bori sa virusom.
Dr Jagoda Jorga pojasnila je da je statistika da su ljudi starije dobi ugroženiji i da ona pomaže medicinskim radnicima, međutim svakog pacijenta mora da posmatra kao 100 odsto, kao poseban slučaj, prenose "Novosti".