Zdravlje

Epidemiolog Kon: Sledeće sedmice najjače ubrzanje korona virusa!

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Epidemiolog Predrag Kon ističe da je sledeća sedmica najvažnija jer se tada očekuje najjače ubrzanje epidemije u Srbiji.

Naredna sedmica je najbitnija jer se tada može očekivati najjače ubrzanje širenja korona virusa, dok će u petoj nedelji epidemija polako doći do vrha, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon i dodao da je za sada situacija "solidna".

On je rekao da smo zahvaljujući merama uspeli da za šest, sedam dana da usporimo virus i njegovo očekivano ubrzanje.

Kon je na veb konferenciji "Tu smo" istakao je da je potrebna gvozdena disciplina i da smo do sada mogli da pratimo situaciju, odnosno tačno da znamo ko se od koga zarazio.

Istakao je da se naredne dve nedelje može očekivati povećanje broja obolelih, ali i smrtnih slučajeva.

"Nažalost situacija je očekivana i takva kakva jeste. Pretnja i dalje postoji. Jako je važno da posebno u naredne dve nedelje imamo gvozdenu disciplinu", rekao je Kon.

Govoreći o zbrinjavanju na Sajmu on je objasnio da će na Sajam ići samo oni koji već imaju dijagnozu ili su ranije ležali negde pa su u završnoj fazi infekcije i imaju lakše simtome.

Upitan kada će Sajam biti spreman i da li su već prebačeni prvi pacijenti, on je rekao da je sve spremno i da nema informaciju da su pacijenti počeli da tamo odlaze.

Naveo je da je izuzetno važno da hronični bolesnici uzimaju terapiju i poštuju savete i ne izlažu se rizicima.

Dr Kon je kazao da je važno masovno testiranje, a govoreći o razlici između karantina i izolacije, objasnio je da je karantin namenjen isključivo za zdrave ljude, prvenstveno one koji dolaze iz inostranstva.

"U njemu su potpuno zdravi ljudi, ali postoji mogućnost da će u narednih 14 dana ispoljiti neke simptome. Izolacija je potpuno nešto drugačije. Mi moramo da imamo izolaciju koja je bolnica za najlakše bolesnike, za one koji eventulano imaju vrlo lake simptome pa im se pogorša, da mogu da bude prebačeni u bolnicu", objasnio je dr Kon.

Upitan da li se može očekivati da građani odbijaju da idu u smeštaj na Sajmu on je rekao da je u svim velikim epidemijama uvek bilo izbegavanja i iracionalnog ponašanja, čak i pretnji, napada, nekontrolisanog straha.

Navodi da biti u izolaciji na Sajmu nema ništa loše, i da će svi imati odgovarajuće uslove i medicinski nadzor.

Upitan o broju zaraženih on je kazao da se će se nakon sprovedene analize znati precizniji broj.

Kon je rekao da je važno da se poštuju mere koje se odnose na zaštitu i da je veoma važno da ne dođe do zaraze koje bi se prenela masovnije na zdravstvene radnike.

Takođe je podvukao da koliko je važno da se zaštite medicinski radnici, toliko je bitno da korona ne uđe u gerontološke centre jer bi onda veliki broj starih ljudi završio na respiratorima.

Upitan da li se može uporediti ozbiljnost situcije iz 2009. godine kada smo imali pandemijski virus gripa i sad, on je kazao da smo tada virus dočekali potpuno spremni.

"Već smo virus bili upoznali, bila je Univerzijada, bilo ga je tokom leta i znali smo da je blag. Korona virus nije blag ako 20 odsto daje kliničku sliku koja zahteva bolničko lečenje, a šest odsto je na respiratorima. Kod pandemijskog gripa, videli smo da je bio blag, ali smo prošli školu", rekao je dr Kon.

On je dodao da je u zaštiti do korona virusa bitno jačanje imuniteta, što podrazumeva najpre dovoljno sna, pravilnu ishranu, izbegavanje duvana...

U toku je prva veb konferencija pod nazivom "Tu smo", koju organizuje Forum pacijenata Srbije, a na kojoj medicinski stručnjaci govore o korona virusu i o njegovom uticaju na druge bolesti.

U Srbiji su uvedene nove mere protiv širenja korona virusa. Podsećamo vas da su na snazi zabrana kretanja i policijski čas, i da su socijalna distanca i često, pravilno pranje ruku najvažniji u preventivi.

Pročitajte i odgovore epidemiologa na najčešća pitanja, koliko se virus zadržava na kojoj površini i najbolje savete stručnjaka za boravak u samoizolaciji.

Evo šta kaže ekspert kada će prestati pandemija korona virusa. Pročitajte i kako su izgledale pandemije kroz istoriju.