Zdravlje

Sa VMA apeluju: NE MEŠAJTE sredstva za dezinfekciju i čitajte uputstva

Izvor mondo.rs

Čitajte uputstva, ne koristite različita sredstva istovremeno i ne presipajte hemikalije iz originlanog pakovanja. Evo šta savetuju iz Nacionalnog centra za kontrolu trovanja.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Povećan broj poziva Nacionalnom centru za kontrolu trovanja VMA, zbog izlaganja sredstvima za dezinfekciju.

U Nacionalnom centru za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije (NCKT VMA) tokom prethodnih dana značajno je porastao broj konsultativnih poziva, kako građanstva, tako i zdravstvenih radnika u vezi prevashodno zadesnih izlaganja dezinfekcionim sredstvima, dominantno tipa "asepsol" (benzalkonijum hlorid).

Zbog sadašnje epidemiološke situacije, građani nabavljaju i koriste veće količine ovog tipa hemikalija u domaćinstvu, kao i preparata na bazi etil alkohola.

Treba imati u vidu i prisustvo već postojećih raznovrsnih preparata za čišćenje u kućama i stanovima.

Na osnovu poziva građana, stručnjaci sa VMA zaključili su da je najčešći uzrok izlaganja ovim hemikalijama njihovo presipanje u različita pakovanja, najčešće neobeležena, kao i to što se ne poštuju uputstva za korišćenje.

Zbog toga lekari apeluju na građane:

1. Prilikom nabavke bilo kog preparata koji ćete upotrebljavati za dezinfekciju svoje kože (ruku) i površina, konsultujte se sa farmaceutom da li je jačina tj. koncentracija upravo ona koja je potrebna i dovoljna za ove dve osnovne namene.

U slučaju da je koncentracija hemikalije koju ste nabavili veća, u principu su u pitanju sredstva namenjena za upotrebu van domaćinstva, konsultujte se da li ih je i kako moguće razblažiti za adekvatnu primenu.

2. Sva sredstva za čišćenje, uključujući i skoro nabavljena za dezinfekciju, držite van domašaja pre svega male dece, po mogućstvu zaključana.

Pre upotrebe pročitajte uputstvo za upotrebu.

Prostorija u kojoj se hemikalija primenjuje mora biti konstantno provetravana, a tokom primene, treba udaljiti iz nje decu i kućne ljubimce.

Za vreme primene koristite zaštitne rukavice i po mogućstvu naočare, a po skidanju rukavica dezinfikujte kožu ruku.

3. Ne presipajte preparat koji je u tečnom stanju iz originalnog u neoriginalna pakovanja (različite flaše, a naročito ne čaše).

Ako to već činite, obeležite ih nalepnicama sa natpisom ili vodootpornim flomasterom na plastičnim bocama.

4. Nikada ne mešajte dva različita preparata.

U slučaju "asepsola" i preparata na bazi alkohola, koji su aktuelno najviše zastupljeni, ukoliko želite, primenite ih odvojeno i naizmenično. Ovo posebno važi za mešanje benzalkonijum hlorida ("asepsol" ili preparat drugog fabričkog naziva ovog jedinjenja) sa preparatima na bazi hlora (sona kiselina, natrijum hipohlorit npr. "varikina" i dr.) jer tom prilikom mogu nastati supstance značajno toksičnije za vaš disajni sistem, a pod određenim okolnostima visokih koncentracija, temperature i drugim, mogu biti čak i eksplozivne.

5. Ukoliko do neželjenog izlaganja ipak dođe, ako je ono putem udisanja - potrebno je napustiti prostoriju. U slučaju direktnog kontakta - kožu i oči ispirati u više navrata samo vodom.

Nakon gutanja hemikalije nikada ne izazivajte povraćanje i ne terajte osobu da pije bilo kakve tečnosti uključujući i mleko, rastvor sode bikarbone i slično.

Posledice ovih postupaka mogu biti veoma kompromitujuće za ishod trovanja, naročito kod dece, navodi se u saopštenju na sajtu VMA.

Ukoliko do dođe do neželjenog izlaganja hemikalijama, pozovite dežurni telefon Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA (011 3608 440), službu Hitne pomoći (194) ili Vojne hitne medicinske pomoći (1976).

U Srbiji su uvedene nove mere protiv širenja korona virusa. Podsećamo vas da ne izlazite napolje i da redovno perete ruke, socijalna distanca i higijena su najvažniji u prevenciji.

Pročitajte i odgovore epidemiologa na najčešća pitanja, koliko se virus zadržava na kojoj površini i najbolje savete stručnjaka za boravak u samoizolaciji.