Zdravlje

VAŽNO: Korona virus može da se prenese i kad više NEMAMO simptome!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Naučnici utvrdili da su pacijenti bili zarazni i OSAM DANA po prestanku simptoma kao što su kašalj i temperatura!

Osobe zaražene korona virusom ostaju zarazne duže nego što se mislilo, pokazala je studija sprovedena nad obolelima u Kini.

Analizirano je 16 pacijenata u bolnici u Pekingu od 28. januara do 9. februara. Utvrđeno je da je više od polovine njih i dalje bilo zarazno, čak i nakon što su simptomi nestali. Neki od njih mogli su da šire virus i do osam dana po potpunom prestanku simptoma kao što su temperatura i kašalj.

Studija je objavljena u "Američkom žurnalu respiratorne medicine i nege pacijenata u kritičnom stanju", i obuhvatila je 16 pacijenata koji su imali blaže simptome.

Tim sa Univerziteta Jejl koji je sproveo studiju sugerisao je da zbog toga mera samoizolacije traje duže od 14 dana, koliko je trenutno preporučeno, kako bi se smanjila šansa da se virus dalje širi, objavio je britanski "Dejli mejl".

Korona virus u Srbiji

Policijski čas u Srbiji je produžen, i sada mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, odnosno od 15 do pet časova vikendom, počevši od nedelje, 29. marta. Stariji od 65 smeju samo da izlaze nedeljom u nabavku od tri do osam časova ujutru, jer za to predviđene prodavnice za penzionere rade od četiri do sedam. Presednik Aleksandar Vučić izjavio je da će, ukoliko rezultati ne budu bili bolji, uvesti policijski čas od 24 sata.

Ukinuta je i prethodna mera kojom je vlasnicima pasa bilo dozvoljeno da ih šetaju između 20 i 21 čas. Procesuirano je više od 2.000 ljudi zbog kršenja policijskog časa ili obavezne samoizolacije.

Pročitajte odgovore epidemiologa na najčešća pitanja, koliko se virus zadržava na kojoj površini i najbolje savete stručnjaka za boravak u samoizolaciji.

Evo šta kaže ekspert kada će prestati pandemija korona virusa. Pročitajte i kako su izgledale pandemije kroz istoriju.

Tagovi