Zdravlje

Petočlana porodica zaražena korona virusom

Izvor mondo.rs Izvor SRNA

Broj zaraženih u Federaciji BiH "skočio" u poslednja sata.

U Federaciji BiH  jutros je potvrđeno još sedam novozaraženih virusom korona, od kojih je pet članova jedne porodice iz Viteza, te po jedno lice iz Sarajeva i Hadžića.

"Tokom noći na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu urađeno je 48 testova, među kojima i dva lekara ove zdravstvene ustanove, ali njihovi testovi su negativni", potvrdila je za federalne medije direktor KCUS-a Sebija Izetbegović.

Do sada je virus korona potvrđen kod četiri lekara Kliničkog centra u Sarajevu, te kod zaposlenih Univerzitetsko-kliničkog centra u Tuzli i Domu zdravlja u Vrazovoj ulici u Sarajevu.

U FBiH do sada je potvrđeno 210 pozitivnih na virus korona. 

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Od prvog dana aprila moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, i sada mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, odnosno od 15 do pet časova vikendom.

Stariji od 65 smeju samo da izlaze nedeljom u nabavku od tri do osam časova ujutru, jer za to predviđene prodavnice za penzionere rade od četiri do sedam. Presednik Aleksandar Vučić izjavio je da će, ukoliko rezultati ne budu bili bolji, uvesti policijski čas od 24 sata.

Procesuirano je više od 2.000 ljudi zbog kršenja policijskog časa ili obavezne samoizolacije. U privremenoj bolnici na Sajmu već su smešteni pacijenti, a saopštene su lokacije tri sledeće improvizovane bolnice - Štark arena, Hala sportova i hala Pionir.