Zbog vanrednog stanja i epidemije korona virusa, ljudi se uglavnom trude da, kada odu u prodavnicu, kupe namirnica za nekoliko dana. Nadamo se da ste solidarni i da ne kupujete baš previše, ali svakako, koliko god da se trudite da kupujete u razumnim količinama, može se desiti da neke od tih namirnica "propadnu".

Da biste im malo produžili rok, važno je kako ih skladištite kada su sveže, a ovi saveti će vam u tome pomoći.

Banane uvijte folijom

Najbolji način da banane ne postanu premekane i prezrele je da kada ih kupite, "koren" uvijete samolepljivom folijom.

Ako ste kupili baš mnogo banana, opcija je svakako da ih zamrznete, a kasnije ih iskoristite za pravljenje smuti napitaka.

Tvrdi sir umotajte u papir za pečenje

Stručnjaci savetuju da sir izvadite iz plastičnih pakovanja jer za tvrde sireve nije dobro da do njih ne dopire nimalo vazduha. Osim toga, plastična pakovanja mogu da utiču na ukus sira, zbog čega je najbolja varijanta da sir uvijete u papir za pečenje, a zatim ga stavite u neku kesu, kako bi duže zadržao ukus.

Povrće stavite u teglice

Šargaprepu i celer, recimo, isecite na komade odgovarajuće veličine i čuvajte ih u teglama u frižideru. To možete da uradite i sa bilo kojim drugim povrćem.

Jedna od opcija je i da u tegle sipate vodu koju ćete menjati svaka tri dana, da bi povrće još duže bilo sveže.

Perite voće sirćetom

Pomešajte šoljicu sirćeta sa osam šoljica vode i u tome operite sveže voće, potopite voće u ovaj rastrvor, a zatim ga stavite na ubrus da se osuši.

Voće čuvajte u posudi sa malo otvorenim poklopcem, kako biste izbegli da se unutra zadrži vlaga od koje će namirnce da satrule.

Pavlaku i jogurt okrenite naopako

Okretanjem ambalaže jogurta i pavlake, tako da čep odnosno poklopac bude dole, stvorićete efekat vakuma koji će sprečiti rast bakterija koje bi mogle da unište hranu.

Sveže biljke čuvajte u maslinovom ulju

Ako volite da u pripremi hrane koristite biljke, savet Džejmija Olivera je da ih isečete dok su sveže, a zatim ih stavite u posudu za led sa malo maslinovog ulja i tako ih zaledite.Na taj način će vam uvek biti pri ruci kada želite da malo obogatite jelo.