Zdravlje

Ovde se leče najteži pacijenti oboleli od korone u Srbiji

Izvor Tanjug Izvor rts

Među više od 300 pacijenata su i bebe, majke, trudnice...

Izvor: MONDO/Goran Sivački

U ovom momentu u Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović" na respiratoru se nalazi 45 pacijenata obolelih od korona virusa od kojih su neki u veoma teškom stanju, rekao je doktor, anesteziolog iz te zdravstvene ustanove Vlada Radović.

On je za RTS naveo da su u kovid centru Dragiša Mišović smešteni najteži pacijenti u Srbiji, a da je u bolnici ukupno smešten 301 pacijent.

"Uz to, imamo veliki broj pacijenata koji zahtevaju intenzivnu respiratornu podršku. Bez podrške sa drugih klinika, sa brojem pacijenata koji imamo, ne bismo uspeli da se izborimo", kazao je on.

Suzana Gajić, glavna sestra anestezije, navela je da neke njene koleginice, od prvog dana rade bez dana odmora sa najtežim bolesnicima, u respiratornim, šok sobama, odnosno intenzivnim negama.

"Strah postoji kod svih, ali želimo da budemo podrška. Molim ljude da pomognu nama tako što će ostati kod kuće. Nikada se ranije nisam sa nečim sličnim, poput ove bolesti, suočavala", kazala je ona.

Na KBC Dragiša Mišović su smeštene i trudnice, bebe, majke... Ukupno 301 pacijent, o kojima brine 850 zaposlenih zdravstvenih radnika.

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je ukupno zaraženo 4.465 ljudi, a preminulo ih je 94.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera tokom Uskrsa - zabrana izlaska za sve od petka do utorka.