Zdravlje

Da li se korona virus prenosi vodom? Još pojma nemamo...

Izvor mondo.rs

Posle vesti da su u delu pariskog vodovoda otkriveni tragovi korona virusa, postavlja se pitanje da li se ovaj virus prenosi i vodom, a evo šta kaže direktoka Infektivne klinike Kliničkog centra Vojvodine.

Pariska Gradska laboratorija zadužena za kontrolu kvaliteta vode  otkrila je juče "majušne tragove" korona virusa na uzorcima sa četiri, od ukupno 27 tačaka vodovoda kojim teče nepijaća voda.

Posle ovog otkrića, gradske vlasti su privremeno obustavile protok nepijaće vode na javnim mestima i zamenile ih dotokom pijaće vode.

Da li se korona virus prenosi vodom?

Ovo je urađeno predostrožnosti radi, pošto se radi o novom virusu, novom infektivnom agensu, i dalje se ne može sa velikom tačnošću dati bilo kakav odgovor na pitanje da li se korona virus prenosi vodom.

"Radi se o novom infektivnom agensu i još ne znamo koliko može da perzistira u medijumima, pa i u vodenom medijumu", rekla je danas na konferenciji za novinare Kriznog štaba direktoka Infektivne klinike Kliničkog centra Vojvodine dr Vesna Turkulov.

Drugim rečima, još se ne zna da li virus može da opstane u vodovodu i da li može da se prenese i tim putem.

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Uskršnje praznike Srbija će provesti kod kuće - uveden je do sada najduži policijski čas, koji traje 84 sata, odnosno od petka u 17 do utorka u pet časova.

Tagovi