Zdravlje

Kakva je trenutno situacija u Opštoj bolnici u Ćupriji

Izvor Večernje novosti

Porođaji se još uvek obavljaju u Jagodini, a evo kakva je situacija na odeljenju dijalize!

Centar za hemodijalizu u ćuprijskoj Opštoj bolnici od utorka normalno radi za sve pacijente iz Pomoravskog okruga kojima je potreban ovaj vid terapije i koji su negativni na testiranju na korona virus.

Oni sa simptomima kovida 19, i pre testiranja biće poslati u tercijarne ustanove predviđene da leče kovid i da dijaliziraju pacijente, kao što su KBC "Zemun", "Zvezdara", Kragujevac, rekao je za "Novosti" v. d. direktora ove ustanove dr Ivan Milojević.

On dodaje da razume zabrinutost ljudi zbog dva dana pauze rada Dijaliznog centra, ali da je najvažnije da sada Dijaliza normalno radi.

"Iz Pomoravskog okruga bilo je 130 dijaliznih pacijenata. Kao opšta bolnica, mi smo trijažna ustanova, tako da bez obzira na to da li su pacijenti na dijalizi ili bilo koji drugi pacijenti sa kovidom 19, upućujemo ih na dalje lečenje u klinike," kaže Milojević.

On dodaje da će testiranje biti ponovljeno za sve koji se dijaliziraju jer je provera pacijenata neophodna. Milojević kaže da se vratio deo anesteziologa, ali da se zbog smanjenog broja ovih stručnjaka porođaji još obavljaju u Jagodini. Od danas počinju da rade ambulante urologije i otorinolaringologije, a uskoro i onkološka služba.

VAŽNO!

U Srbiji, prema poslednjem preseku, ima ukupno 6.890 zaraženih, a preminulo je 130 osoba.

Policijski čas je skraćen, i od ove nedelje počinju da rade otvorene pijace, dok je radno vreme prodavnica produženo. Penzionerima je omogućeno da idu u šetnju tri puta nedeljno.

Domovi zdravlja funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.