Zdravlje

Korona virus i MMR vakcina - postoji veza?

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac Izvor mondo.rs

Pročitajte stav naučnika sa prestižnog Univerziteta Kembridž!

Naučnici sa Univerziteta Kembridž istražuju vezu između korona virusa i MMR vakcine, javlja "Dejli mejl".

Vakcine i korona glavna su tema u javnosti već nedeljama, a čak su i svetski mediji brujali o izjavi srpskog tenisera Novaka Đokovića da ne bi želeo da primi vakcinu ukoliko bi ona bila obavezna pred putovanja zbog turnira.

Statistika širom sveta pokazuje da korona virus najteže pogađa stariju populaciju, koja ima i najveći rizik od smrtnog ishoda bolesti.

Naučnici sa Kembridža trenutno istražuju da li su stariji pod većim rizikom zato što su rođeni u vreme pre masovnog vakcinisanja i stoga nisu primili MMR vakcinu, prenosi taj list.

"Korona virus i rubeola su oko 29 odsto isti, a oporavljeni pacijenti od kovida 19 pokazali su veću otpornost na rubeolu. Mislimo da je neohpdno bliže istražiti ovu vezu," kažu naučnici.

Tim sa Kembridža podvlači da ne postoje nikakvi podaci koji dokazuju da bi ova vakcina zaštitila ljude od korona virusa, već ovim informacijama žele da podstaknu i druge naučnike da sprovedu svoja istraživanja o mogućoj vezi.

VAŽNO!

U Srbiji, prema poslednjem preseku, ima ukupno 6.890 zaraženih, a preminulo je 130 osoba.

Policijski čas je skraćen, i od ove nedelje počinju da rade otvorene pijace, dok je radno vreme prodavnica produženo. Penzionerima je omogućeno da idu u šetnju tri puta nedeljno.

Domovi zdravlja funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.