Prolećna trpeza: Zašto treba da jedete zelenu salatu

Ukusna i zdrava, zelena salata je "ukras" prolećne trpeze!

MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Zelena salata gaji se od davnina, i većina ljudi raduje se "sezoni" ovog ukusnog povrća.

Evo zašto je dobro da jedete zelenu salatu.

Odličan je "saveznik" u mršavljenju

Sto grama zelene salate ima svega 15 kalorija. Uz to, ovo ukusno povrće bogato je zdravim vlaknima koja će vas dugo držati sitim.

Dobra je za zdravlje srca

Zelena salata je odličan izvor folata i vitamina C, koji su važni za kardiovaskularno zdravlje jer sprečavaju oksidaciju holesterola i nagomilavanje štetnih naslaga na zidovima krvnih sudova koje mogu dovesti do pojave ateroskleroze.

Snižava rizik od dijabetesa

Zeleno lisnato povrće ima nizak glikemijski indeks, što znači da pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi u zdravim granicama, snižavajući rizik od dijabetesa.

Kosti čini snažnijim

Zelena salata je odličan izvor vitamina K, A i C, koji su neophodni za stvaranje kolagena, što je "prvi korak" u formiranju kostiju.

Pomaže vam da ostanete hidrirani

Zelena salata ima čak 95 odsto vode, što znači da je pravi izbor za tople dane jer vam pomaže da ostanete hidrirani!

Jedna porcija zelene salate (40 grama, ili jedna manja činija) ima samo pet kalorija, ali i brojne hranljive sastojke: 5 grama vlakana (2% preporučenog dnevnog unosa), 5 mikrograma vitamina K (78% preporučenog dnevnog unosa), 5 miligrama vitamina C (11% preporučene doze), 2.665 IJ vitamina A (polovina preporučenog dnevnog unosa), 3 miligrama gvožđa (2% dnevne doze), 7 mikrograma folata (3% preporučenog dnevnog unosa) i 1 miligram mangana (5% preporučene dnevne doze).