Skupa greška

Šveđani priznali: POGREŠILI smo u borbi protiv korona virusa!

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Dok se u svetu polemiše o tome da li je švedska strategija protiv korone dobra ili loša, Šveđani priznali: Pogrešili smo!

Švedska kroz epidemiju koronavirusa prolazi sa najmanje restriktivnim merama među razvijenim zemljama, ali sa skoro 4.000 mrtvih. Strategija te zemlje već nekoliko puta se našla na meti kritika, a prema do sada poznatim statističkim podacima, Švedska ima više umrlih nego druge skandinavske zemlje, gde su i primenjene strože mere. 

Aneka Linde, prethodnica državnog epidemiologa Andersa Tegnela, rekla je za britanski Obzerver da je u ranijoj fazi epidemije trebalo uvesti strože restrikcije.

Linde, koja je predvodila odgorov Švedske na pandemiju svinjskog gripa i pojavu Sarsa od 2005. do 2013. godine, do sada je podržavala pristup borbi protiv koronavirusa.

Sada je, međutim, prvi pripadnik sektora javnog zdravlja koji je izašao sa koloseka, navodeći da je promenila mišljenje zbog relativno visokog broja preminulih u Švedskoj u odnosu na susede, Dansku, Norvešku i Finsku.

"Mislim da nam je trebalo više vremena da se pripremimo, da smo se zatvorili veoma rano, mogli smo da obezbedimo sve ono što nam je bilo neophodno da zaštitimo ranjive kategorije", rekla je Linde.